Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikansk domstol stoppar Trumps nya asyllag

Nya lagen tvingade migranter att återvända till Mexiko i väntan på utfall i sin asylansökan. Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps nya policy tvingade migranter att återvända till Mexiko för att invänta sitt utfall i asylansökan. 

Men nu stoppas den av amerikansk domstol, rapporterar Reuters. 

Förbudet träder i kraft på fredag 12 april. 

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat att stänga gränsen till Mexiko om kongressen ändrar migrationslagarna. 

Presidenten har varit väldigt kritisk till landets migrationslagar och tidigare i år införde han en ny policy i syfte att försöka minska migrantströmmen. 

Den nya policyn kallas Migrant Protection Protocols (MPP) och ansågs vara kontroversiell, skriver Reuters. 

Den gjorde gällande att migranter som inte fått asyl ska återvända till Mexiko i väntan på utfall i sin asylansökan. Enligt nyhetsbyrån hade 370 migranter, fram till den 26 mars i år, tvingats återvända till Mexiko innan deras asylärende avgjorts. 

Donald Trumps asyllag stoppas av amerikansk domstol

I förra veckan uppgav USA:s inrikessäkerhetsdepartement att de planerade att expandera policyn.

Men nu stoppas lagen av amerikansk domstol i delstaten Kalifornien, skriver Reuters. 

Från och med fredag kommer den nya policyn att hävas över hela landet. 

Trumpadministrationen motiverade sin nya policy med att många migranter befinner sig i USA i flera år utan att ha fått ett beslut i sitt asylärende. 

Domaren som nu stoppar policyn, Richard Seeborg i San Francisco, skriver i sitt beslut att avgörandet grundar sig i frågan om huruvida administrationen följer lagen. 

Den juridiska frågan handlar inte om huruvida MPP är vettig, intelligent eller humanitär, inte heller om det är det bästa sättet att adressera den situation som anses vara en konstitutionell kris”, skriver domaren enligt Reuters. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.