Amerikanens vittnesmål: Aldrig sett hårdare strider

Zelenskyj: ”Fler än 3 000 ryska flygattacker”
Irpin drabbades av några av krigets hårdaste strider. Den amerikanska soldaten Kevin vittnar om brutaliteten mot civila i staden.
Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ ABACA / STELLA PICTURES
”Det spelade ingen roll hur många man vi tog från deras sida, de fortsatte bara komma”, säger Kevin. Obs! Arkivbild.
Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ ABACA / STELLA PICTURES
Förstörda ryska fordon i Irpin strax utanför Kiev.
Foto: LAUREL CHOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / LAUREL CHOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kevin är en erfaren soldat som stridit i Irak och Afghanistan.

Ändå chockades han av de våldsamma striderna i Kievs förorter.

– Det spelade ingen roll hur många man vi tog från deras sida, de fortsatte bara komma, säger han till CNN.

När president Zelenskyj vädjade till erfarna utländska soldater om hjälp hörsammade den före detta soldaten Kevin uppmaningen och gav sig av. 

Inom några timmar efter det att han anlänt till Kiev befann han sig vid fronten i slaget om huvudstaden. För CNN beskriver Kevin striderna som de hårdaste han varit med om, trots att han tjänstgjort i den amerikanska armén i såväl Irak som Afghanistan.

För första gången i sitt liv försvarade Kevin en plats mot en bättre utrustad invaderande styrka, där han var den som behövde hålla uppsikt över eventuella luftanfall.

– Det var som en film. Det var galenskap från början. Indirekt eld kom emot oss när vi körde in, skott från handeldvapen. Och jag satt i en pickup som körde nerför gatan, säger han till tv-kanalen.

– Det var stridsfordon och över oss fanns helikoptrar. Och du kunde höra det ryska stridsflyget flyga förbi och på fälten släppte ryssarna ner nya trupper från helikoptrarna.

Vittnar om mord på civila

Kevin befann sig i Irpin, en av de förstäder till Kiev som drabbades hårdast av strider och rena massakrer av den ryska armén. De utländska soldaterna blev chockade av hårdheten i striderna och många bestämde sig snart för att åka därifrån. Även Kevin kom fram till att han fått nog – vid många tillfällen. Men han stannade. Det blev mer och mer självklart för honom att han gjort rätt val, säger han.

– Allt brann. Det var ständig artilleribeskjutning. Vi såg civila mördas. Det handlade helt enkelt om de goda mot de onda.

– Ryssarna vet exakt vad de gör. De har utbildning, de har sociala medier, nyheter. Jag förstod aldrig varför de dödade kvinnor och barn. Och det var inte av misstag, det var mord. Vi hittade många människor vid gatan som var hopbundna, skjutna, kastade i vägkanten, överkörda av stridsvagnar. 

Kevin är fortfarande kvar i Ukraina och planerar att vara där inom överskådlig tid.


Se också: 

Skryter om ryska vapnet i tv – dagen efter sprängs det

Ryska missen – kan ha avslöjat positionen för Ukraina • Hånas på Twitter: ”Snyggt jobbat”

Här skriker ryska publiken ”Åt helvete med kriget”

Artisten stoppar sin konsert – börjar kritisera kriget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.