Amerikan söker asyl – känner sig hotad av USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Yonas Fikre med sin advokad Hans Bredberg.
Foto: Claudio Bresciani

Amerikanen Yonas Fikre, 33, hävdar att han torterats på uppdrag av FBI.

Nu söker han asyl i Sverige eftersom han anser att han är hotad av USA.

Expressen.se har tagit del av hotfulla mejl som Yonas Fikre uppger att han fått från en FBI-agent.

"Tiden för dig att hjälpa dig själv är nu", skriver FBI-agenten bland annat.

Yonas Fikre kom till Sverige i september förra året. Bakom sig hade han då flera mardrömslika upplevelser som han menar att han utsatts för i Sudan och i Förenade arabemiraten.

Yonas Fikre föddes i Eritrea i Afrika. Efter några år flyttade han med sin familj till Sudan, och därefter till USA.

År 2003 konverterade han till islam och han började i samband med det besöka Masjid as-Sabr-moskén i Portland i Oregon i USA.

Enligt hans advokat, Hans Bredberg, hjälpte han även imamen på moskén med diverse sysslor och det är kontakterna med moskén som han menar har inneburit att han gripits och torterats på uppdrag av FBI.

Den aktuella moskén är Portlands största och har tidigare kopplats ihop med misstänkta terrorister. Bland annat besökte Mohamed Osman Mohamud, som anklagats för ett planerat bombdåd i Portland, moskén vid ett antal tillfällen, enligt AP.

"Ville ha spion"

När Yonas Fikre var på besök i Sudan 2009 ombads han att besöka den amerikanska ambassaden för information gällande bland annat "säkerhet".

Han hävdar då att han introducerades för två FBI-agenter som rest från Oregon för att försöka värva honom som informatör.

– De ville att han skulle spionera på imamen, säger advokat Hans Bredberg.

Agenterna lockade först med belöningar om han ställde upp, men när Yonas Fikre vägrade sa de att han var på den amerikanska flygförbudslistan och att de skulle plocka bort honom om han bistod med hjälp, hävdar han.

Men Yonas Fikre vägrade. Han åkte till Sverige, där han har släktingar, och sedan till Förenade arabemiraten för att göra affärer med elektroniska produkter.

Plötsligt greps han i sitt hem Dubai och fördes till ett fängelse i staden al Ain i emiratet Abu Dhabi.

Hölls i 100 dagar

Han hävdar sedan att han hölls fången i över 100 dagar och att han under denna tid plågades på olika sätt, bland annat med käppslag mot fotsulorna, så kallad falaka, en form av kroppsbestraffning som inte ger synliga spår.

– Han har sagt att det värsta var den psykiska tortyren, säger Hans Bredberg.

De som förhörde honom fortsatte att ställa frågor om moskén i Portland.

Mark Toner, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, bekräftar för AP att Yonas Fikre hölls fången i Abu Dhabi, för "ospecificerade anklagelser".

En person från utrikesdepartementet träffade honom i fängelset, och Yonas Fikre visade då inga tecken på att han behandlades dåligt, enligt Toner.

Fikre själv säger att han höll god min eftersom de som förhörde honom sagt att om han inte gjorde det skulle han få det värre.

Ville göra ytterligare besök

Det amerikanska utrikesdepartementet ska ha bett om ytterligare ett besök hos Fikre i september, men fick då information om att han släppts och åkt till Sverige.

Enligt Hans Bredberg ville myndigheterna skicka tillbaka honom till USA efter att han släppts. Detta ska dock inte ha gått eftersom han var på flygförbudslistan, och han fick därför åka till Sverige där släktingarna fanns.

Yonas Fikre har nu sökt asyl i Sverige och väntar på besked, bland annat från Säpo som intervjuade honom tidigare i år.

– Han känner att hans säkerhet är hotad. USA har använt olagliga metoder mot honom, säger Hans Bredberg.

Mejl från FBI

Expressen.se har bett om dokument och annat som kan styrka Yonas Fikras uppgifter.

Enligt Hans Bredberg finns det inga synliga tecken på den tortyr han säger sig ha utsatts för, men han kommer att begära en så kallad tortyrutredning från kris och traumacentrum om migrationsverket tvivlar på uppgifterna.

Expressen.se har även tagit del av ett mejl som Yonas Fikre uppger att han fått från en av de FBI-agenter som förhörde honom i Sudan.

Mejlet är skrivet på engelska och har rubriken "Uppföljning till Sudan-mötet".

Personen som mejlat ser ut ha en officiell myndighetsadress och skriver att han hoppas att man ska få höra Yonas version om de saker som de "hör om och om igen".

"Tiden för dig att hjälpa dig själv är nu", skriver mejlaren som avslutar:

"Be safe in Sudan."

– Mejlet bevisar att FBI-agenterna åkt till Sudan, säger Hans Bredberg som säger att FBi bekräftat för Fikres amerikanska advokat att mejlskrivaren är anställd vid FBI:s kontor i Portland.

FBI:s enda kommentar är att man följer lagen, skriver AP.

SVT har också rapporterat om fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.