Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amerikan riskerar dödsstraff i Nordkorea

Sveriges ambassadör i Nordkorea, Karl-Olof Andersson, kan komma att spela en nyckelroll i det diplomatiska spelet kring den amerikanska medborgaren Kenneth Bae.

En amerikan riskerar dödsstraff i Nordkorea anklagad för att ha försökt störta regimen.

Sveriges ambassadör i Pyongyang, Karl-Olof Andersson, kan få en central roll när det diplomatiska spelet om missionären Kenneth Bae nu inleds.

– Vi hänvisar alla frågor om eventuella konsulära ärenden som rör amerikanska medborgare till USA:s utrikesdepartement, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst till Expressen.se

Spänningen mellan Nordkorea och USA har släppt något efter ett allt intensivare ordkrig under de senaste veckorna.

Nu har saken tagit en ny vändning i och med beskedet från den nordkoreanska ledningen att man kommer att ställa Kenneth Bae inför högsta domstolen i landet.

Enligt den nordkoreanska statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA har Kenneth Bae erkänt sina brott.

"Under utredningen har han erkänt att han begått brott som syftar till att störta DPRK som han är fientlig mot. Det finns bevis för hans brott", skriver KCNA enligt AP.

Kristen missionär

Kenneth Bae är en kristen missionär som är bosatt i en kinesisk stad på gränsen till Kina.

Han har vid flera tillfällen rest till Nordkorea för att ge mat till föräldralösa barn.

Officiellt råder religionsfrihet i Nordkorea, men enligt AP ses kristna i praktiken som hot mot regeringen.

Enligt bedömare kommer Kenneth Bae sannolikt att dömas till ett hårt straff, dödsstraff ingår i straffskalan, varpå den nordkoreanska ledningen kommer att använda hans fall som bricka i förhandlingarna med USA.

Kenneth Bae är den sjätte amerikanen som grips i Nordkorea sedan 2009. Vid tidigare tillfällen har det krävts tunga diplomatiska insatser från USA:s sida för att få sina medborgare frisläppta.

Skyddsmakt för USA

Två tidigare presidenter, Bill Clinton och Jimmy Carter, har bland annat varit inblandade i kontakterna med ledningen i Pyongyang.

Sverige har också haft en central roll i samband med gripna amerikaner. USA och Nordkorea har inga diplomatiska förbindelser och Washington företräds i stället av den svenska ambassadören i Nordkorea.

Sverige är så kallad skyddsmakt för USA vilket bland annat innebär att man bistår med hjälp åt amerikaner som råkar illa ut eller av annan anledning behöver stöd.

Sveriges dåvarande ambassadör, Mark Foyer, fick till exempel ett tårfyllt tack av journalisten Laura Ling efter att hon släpptes fri för knappt fyra år sedan.

Nuförtiden är Karl-Olof Andersson ambassadör i Nordkorea.

Sköter ärenden

UD vill inte uppge om USA bett om Sveriges hjälp i fallet med Kenneth Bae.

– Vi hänvisar alla frågor om eventuella konsulära ärenden som rör amerikanska medborgare till USA:s utrikesdepartement, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst till Expressen.se.

Om Sveriges roll som skyddsmakt för USA säger Karin Nylund:

– Vi sköter ärenden, ofta konsulära eller administrativa uppgifter, som rör USA:s intressen i Nordkorea.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!