Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

American Airlines olycksplan Boeing 737 MAX kan snart lyfta igen

Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO/IBL
Foto: IMAGO/IBL
Foto: FAUZY CHANIAGO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Foto: VERI SANOVRI / ACTION PRESS/STELLA PICTURES
Foto: IMAGO/IBL
Foto: IMAGO/IBL
1 / 11

American Airlines räknar med klartecken börja flyga olycksplanet Boeing 737 MAX i november.

Det meddelade flygbolaget på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

De 24 Boeing-planen har varit markstående sedan i mars, efter två dödliga olyckor med flygplansmodellen på kort tid.

Den olycksdrabbade Boeing-modellen 737 MAX försattes med flygförbud i nästan hela världen efter två flygkraschar som kostade 356 människor livet.

Under det knappa halvår som gått sedan dess har ett intensivt arbete pågått med att försöka bringa ordning i det system som orsakade de två tragiska krascherna.

Haverierna tycks ha berott på ett systemfel som inte åtgärdats och Boeing fick motta stark kritik för den uppmärksammade katastrofen. 

Men till jul kan man räkna med att se American Airlines 737 MAX-plan i luften igen, om man ska tro flygbolagets vicechef i kundfrågor Kerry Philipovitch.

Flygplansmodellen har varit markstående de senaste fem månaderna i väntan på att den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA ska lyfta flygförbudet.

Tidigare har källor till Wall Street Journal angett att det flygstoppade flygplanet Boeing 737 Max 8, tidigast kommer att ges tillåtelse att återtas i trafik i januari 2020.

Hittills har systemet enbart prövats av testpiloter med väldigt stor erfarenhet. Men nu cirkulerar uppgifter om att FAA ska vara beredda att låta vanliga piloter simulatortesta det omgjorda systemet.

Bytte namn på flygplansmodellen – Efter Trumps råd

Men ryktet för den olycksdrabbade Boeingmodellen 737 MAX 8 verkar vara så stukat att flygbolag väljer att byta ut namnet. Det visar bilder som publicerades i The Guardian i våras.

Ett namnbyte den amerikanske presidenten rådde till redan i april.

”Om jag var Boeing skulle jag fixa Boeing 737 MAX lägga till några fina funktioner och byta namn på planet”, skrev Donald Trump på Twitter.