DEUNGASFAVORIT. "Jag tror att det behövs en yngre röst i parlamentet", säger Piratpartiets Amelia Andersdotter, 21, som om Demoskops mätning står sig tar plats i EU. Foto: PIRATPARTIET
DEUNGASFAVORIT. "Jag tror att det behövs en yngre röst i parlamentet", säger Piratpartiets Amelia Andersdotter, 21, som om Demoskops mätning står sig tar plats i EU. Foto: PIRATPARTIET

Amelia, 21, är på väg till Bryssel

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet kapar åt sig två platser i Europaparlamentet, enligt Expressens och Demoskops nya EU-valsmätning.
Bland unga väljare är piraterna nästan lika stora som Socialdemokraterna och Moderaterna.
- Det här är vår tids FNL-rörelse, säger Amelia Andersdotter, Piratpartiets andranamn.
För närvarande pluggar Amelia Andersdotter, 21, ekonomi i Lund. Om resultatet i Demoskops nya EU-valsmätning står sig på valdagen får hon packa väskorna till Bryssel och Strasbourg.
- Bra. Jag tror att det behövs en yngre röst i parlamentet, säger Amelia Andersdotter.
Över en femtedel av de unga väljarna uppger att de tänker rösta på piraterna. Partiet får 21,8 procent bland de tillfrågade i åldersgruppen 18-29 år. Det är bara snäppet efter Socialdemokraterna och Moderaterna, som får 27,6 respektive 24,9 procent bland unga väljare.
- Människor i min ålder har vuxit upp med datorer och med möjligheterna att skapa och delta på internet. Och när man försöker lagstifta bort den möjligheten så blir det konstigt för oss, säger Amelia Andersdotter.

Marit-effekten

Även Folkpartiet har medvind i Demoskopmätningen, efter en ganska trög start på valrörelsen. Möjligen är det en Marit-effekt som börjar skönjas sedan hon hårdlanserats i tv-reklamen.
I går berättade Expressen att Marit Paulsen är den i särklass mest kända av partiernas toppkandidater.
- Jag kan inte svara på om det finns någon Marit-effekt. Däremot är jag rätt säker på att valrörelsen har tagit fart. Jag möter glada människor och många människor, säger Marit själv.
Drygt fyra av tio uppger för Demoskop att de är helt säkra på att de ska rösta i EU-valet. Det är ingen imponerande siffra i sig, men klart fler än i förra veckans mätning.
- Jag tror att valdeltagandet kommer att stiga med fem till tio procentenheter, säger Marit Paulsen.

Bäddat för en rysare

Det är mobiliseringen som avgör om Socialdemokraterna kan behålla positionen som största parti i EU-valet 2009. Det mesta talar för att valet blir en rysare in i det sista för Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Socialdemokraterna och Moderaterna närmar sig varandra igen i veckans Demoskop.
Och väljarna är mycket osäkra.
- Det kan hända mycket. Junilistan gick från fyra till 14 procent under den allra sista veckan av valrörelsen 2004, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.
Expressen rättar: Moderaten Anna Ibrasagic fick fel partibeteckning i faktarutan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag