Ambulanspersonal vägrade ta hand om pojke

Publicerad

GÄVLE. Ingen av de två ambulansvårdarna tog ordentligt hand om pojken i Gävle som precis försökt att ta sitt liv. En av dem uttryckte sig dessutom rasistiskt och hindrade polisens arbete. Nu får båda sparken.

En 16-årig pojke i Gävle hade fått avslag på sin asylansökan och hoppade från en balkong på andra våningen, sex meter upp. Både polis och ambulans kallades till platsen och i polisens rapport konstateras, med fyra utropstecken efter, att ambulansen vägrade att ta pojken till sjukhus.

Det uppstod tjafs mellan polis och ambulanspersonal och det hela slutade med att polisen själva körde pojken.

"Förkastligt"

På tisdagen meddelade landstinget Gävleborg att de två ambulanssjukvårdarna får sparken. En utredning visar att de uppträtt oprofessionellt. De har bland annat inte tagit hand om pojken ordentligt.

Men en av dem har också stört polisen i deras arbete och fällt rasistiska yttranden.

"Det som skett är så pass allvarligt och förkastligt ur patientsäkerhetssynpunkt att de berörda medarbetarna har underrättats om avsked", säger landstingsdirektör Svante Lönnbark i ett pressmeddelande.

Förutom den arbetsrättsliga processen ska händelsen anmälas till Socialstyrelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag