Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ambulansförbundet jublar efter ny lag om fotografering

Ambulansförbundet har länge riktat kritik mot personer som fotograferar skadade personer vid olycksplatser. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: HENRIK JANSSON
Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, säger till SVT att det är stort problem med personer som fotograferar olyckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Shutterstock

Ambulansfacket jublar över nya lagen om olaga integritetsintrång. 

Lagen ska skydda mot ”hämndporr” – men kan även gälla fotografering vid olycksplatser. 

– Detta är positivt, mycket positivt, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

Vid årsskiftet trädde en rad nya lagar i kraft, bland andra den om olaga integritetsintrång. Den nya lagen är avsedd för att stävja så kallad ”hämndporr” – där förövare sprider sexuellt innehåll på sina expartners mot den fotograferades vilja. 

Men lagen kan även gälla andra kränkningar, däribland fotografering vid olyckor där enskilda personer syns.

I lagen står: ”Straffansvar ska gälla endast om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör. Det ska inte dömas till ansvar om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter var försvarlig.”

Straffet sträcker sig från böter upp till två års fängelse, om brottet betecknas som grovt är maxstraffet fyra års fängelse. 

Facket: ”Ett steg i rätt riktning”

Alarm Ambulansförbundet, Sveriges ambulansfack, jublar över den nya lagstiftningen och hoppas att lagen kan ha en avskräckande effekt.  

– Det finns nu en risk att vid spridning av bilderna bli åtalad och straffad. Det är inte ett rent fotoförbud, men ett steg i rätt riktning. Det är så vi tolkat nya lagen, och jag vet att även Räddningstjänsten har tolkat likadant, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

 

LÄS MER: Nya lagar att ha koll på 2018

 

Vill ha fotoförbud

Ambulansförbundet har länge riktat kritik mot personer som fotograferar skadade personer vid olycksplatser – och kräver en ännu hårdare lagstiftning där ett strikt fotoförbud ska gälla vid olycksplatser. 

 

LÄS MER: Bärgarens ilska: Sluta ta bilder vid olyckor

 

Gordon Grattidge säger till SVT att det är stort problem med personer som fotograferar olyckor och att han ser fram mot den första domen. 

– För oss kunde lagen åtminstone göra att folk tänker sig för en gång till innan de tar upp kameran och börjar fotografera. Det ska nu bli intressant att se om lagen blir prövad vid ett sådant här tillfälle. Först då ser man om den fungerar, säger han till SVT.

Förtydligande: Expressen har förtydligat att det gäller fotografering om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!