Ambulansförbundet har länge riktat kritik mot personer som fotograferar skadade personer vid olycksplatser. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: HENRIK JANSSONAmbulansförbundet har länge riktat kritik mot personer som fotograferar skadade personer vid olycksplatser. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: HENRIK JANSSON
Ambulansförbundet har länge riktat kritik mot personer som fotograferar skadade personer vid olycksplatser. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: HENRIK JANSSON
Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, säger till SVT att det är stort problem med personer som fotograferar olyckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ShutterstockGordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, säger till SVT att det är stort problem med personer som fotograferar olyckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Shutterstock
Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, säger till SVT att det är stort problem med personer som fotograferar olyckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Shutterstock

Ambulansförbundet jublar efter ny lag om fotografering

Publicerad

Ambulansfacket jublar över nya lagen om olaga integritetsintrång. 

Lagen ska skydda mot ”hämndporr” – men kan även gälla fotografering vid olycksplatser. 

– Detta är positivt, mycket positivt, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

Vid årsskiftet trädde en rad nya lagar i kraft, bland andra den om olaga integritetsintrång. Den nya lagen är avsedd för att stävja så kallad ”hämndporr” – där förövare sprider sexuellt innehåll på sina expartners mot den fotograferades vilja. 

Men lagen kan även gälla andra kränkningar, däribland fotografering vid olyckor där enskilda personer syns.

I lagen står: ”Straffansvar ska gälla endast om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör. Det ska inte dömas till ansvar om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter var försvarlig.”

Straffet sträcker sig från böter upp till två års fängelse, om brottet betecknas som grovt är maxstraffet fyra års fängelse. 

Facket: ”Ett steg i rätt riktning”

Alarm Ambulansförbundet, Sveriges ambulansfack, jublar över den nya lagstiftningen och hoppas att lagen kan ha en avskräckande effekt.  

– Det finns nu en risk att vid spridning av bilderna bli åtalad och straffad. Det är inte ett rent fotoförbud, men ett steg i rätt riktning. Det är så vi tolkat nya lagen, och jag vet att även Räddningstjänsten har tolkat likadant, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

 

LÄS MER: Nya lagar att ha koll på 2018

 

Vill ha fotoförbud

Ambulansförbundet har länge riktat kritik mot personer som fotograferar skadade personer vid olycksplatser – och kräver en ännu hårdare lagstiftning där ett strikt fotoförbud ska gälla vid olycksplatser. 

 

LÄS MER: Bärgarens ilska: Sluta ta bilder vid olyckor

 

Gordon Grattidge säger till SVT att det är stort problem med personer som fotograferar olyckor och att han ser fram mot den första domen. 

– För oss kunde lagen åtminstone göra att folk tänker sig för en gång till innan de tar upp kameran och börjar fotografera. Det ska nu bli intressant att se om lagen blir prövad vid ett sådant här tillfälle. Först då ser man om den fungerar, säger han till SVT.

Förtydligande: Expressen har förtydligat att det gäller fotografering om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag