Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambulans vägrade köra flyktingpojke

Huset som pojken hoppade från och ett utdrag ur polisens händelserapport.Foto: Jenny Lundberg / Gävle Dagblad

Den 16-årige flyktingpojken hoppade från ett fönster efter att ha fått avslag på sin asylansökan.

Nedanför väntade ambulanspersonal - som vägrade ta med honom i ambulansen, enligt polisens händelserapport.

– Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, säger en polis till Arbetarbladet.

Ambulanspersonal på plats vägrade att köra en 16-årig asylsökande till sjukhus efter han hade hoppat från ett fönster på sex meters höjd, rapporterar Arbetarbladet. I stället fick polisen köra pojken till akuten. Arbetarbladet hänvisar till en händelserapport från polisen.

Händelsen ska ha utspelat sig en fredagseftermiddag i Gävle för två månader sedan. Den 16-årige pojken ska enligt Arbetarbladet ha suttit i ett fönster på sex meters höjd och ha hotat att hoppa i samband med att han fått avslag på sin asylansökan.

Polisen skjutsade till akuten

När 16-åringen sedan hoppade ska en annan person ur ambulanspersonal ha vägrat att lasta honom i ambulansen för transport till sjukhuset, enligt händelserapporten.

– En av ambulanskillarna gick omkring och pratade med både räddningstjänstens och polisens personal och sa saker som att det var lika bra att låta honom hoppa, att det ändå inte spelade nån roll, det är ju bara en flykting, säger en källa till Arbetarbladet.

Personen som inte ville ta med sig pojken i ambulansen ska, enligt de uppgifter Arbetarbladet har tagit del av, ha motiverat beslutet med att det inte behövdes.

– Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, säger en polis till Arbetarbladet.

Jörgen Tranevik, verksamhetschef för Gävleborgs läns ambulanser, berättar att man ser allvarligt på händelsen:

– Stämmer det här så är det väldigt allvarligt. Jag fick den här informationen muntligt i går vid lunchtid, och vi har redan satt i gång en utredning där vi bland annat ser över vilka som var involverade, säger han.

Är det så att man inte har rätt till ambulanstransport i Gävleborgs län om man inte är svensk medborgare?

– Nej, så är det absolut inte. Det är absolut ingen skillnad.

Ambulanspersonalens vägran att köra 16-åringen noterades i polisens rapport. Pojken fick inga synliga skador av fallet, rapporterar Arbetarbladet.

Expressen.se har talat med räddningstjänsten som berättar om hur man agerande på plats.

– Vår uppgift i sådana här sammanhang är att åka dit och bistå polisen. Vi blåste i det här fallet upp en hoppkudde som smögs fram, och pojken landade på kudden när han hoppade. Det gick bra, säger Håkan Andersson, avdelningschef för räddningsenheten vid räddningstjänsten i Gästrikland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.