Ambulans ryckte ut – blev sönderslagen

Ambulansen vandaliserades, bland annat krossades rutorna.
Foto: Anders Eriksson
"Det är fruktansvärt. Det är väldigt oroväckande att vi blir utsatta", säger ambulanssjukvårdaren Pär Johansson.
Foto: Karin Brolin
"Ambulance Sweden" uppmärksammade händelsen i sin Facebookgrupp.
Foto: Skärmdump
Pär Johansson, ambulanssjukvårdare.
Foto: Privat

Ambulansen kallades ut till en akut sjuk patient – men när vårdpersonalen kom tillbaka var ambulansen fullständigt sönderslagen.

Händelsen inträffade i Stockholm i natt och bekräftas av polisen.

– Det är fruktansvärt. Det är väldigt oroväckande att vi blir utsatta, säger ambulanssjukvårdaren Pär Johansson som uppmärksammat händelsen.

Händelsen inträffade vid 22.30-tiden på lördagskvällen. Ambulansen i Bromma hade kallats till en adress i Tensta för att hjälpa en patient. När de kom ut från fastigheten var bilen vandaliserad.

– Rutorna var krossade och den hade andra plåtskador. Vi har upprättat en anmälan om skadegörelse, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Det finns vittnesuppgifter om att fyra yngre män ska ha setts på platsen, men enligt Sven-Erik Olsson är ingen misstänkt person gripen för skadegörelsen på söndagen.

Polisen ser allvarligt på händelsen som kunde ha slutat med att personen som var sjuk inte hade överlevt.

– Det var tur att det inte var en akutpatient för då hade det fått allvarliga följder. Patienten fick tas med till sjukhus med färdtjänsten i stället, säger Sven-Erik Olsson.

"Stort problem"

På Facebooksidan "Ambulance Sweden", som är ett forum som administreras av personer som är involverade inom ambulanssjukvården, fördöms händelsen kraftigt.

– Tankarna går till besättningen! Detta är inte OK, skriver de på Facebookgruppen tillsammans med bilder på ambulansen.

Ambulanssjukvårdaren Pär Johansson, som är kollega till den drabbade personalen och också är ansvarig för forumet, berättar att det här inte är första gången.

– Det är väldigt oroväckande att vi blir utsatta. Jag har också blivit utsatt på samma sätt, backspeglar som sparkats sönder och bakljus som slagits ut och så vidare. Nu känner man att måttet är rågat, säger Johansson

Attacker mot så kallad blåljuspersonal – ambulans, räddningstjänst och polis – är ett ökande problem. På lördagen utsattes även en polisbil för ett brandattentat i Östberga i Stockholm, vilket Expressen skrev om i går.

Läs mer: Kräver hårdare straff efter flera attacker

– Det är ett stort problem och i förläningen innebär det att vi inte kan lämna våra fordon och måste åka ut med dubbla patruller. Dessutom tar det onödig tid i anspråk som kunde ha använts till något bättre.

– Men i slutändan är det allmänheten som drabbas värst och som blir lidande, säger Olsson.

"Utsatts för hot och våld"

Pär Johansson vet inte varför ambulanspersonal behandlas på det här viset i vissa området.

– Det är ungdomar, det är svårt att veta eftersom man inte ser dem, det är när vi kommer tillbaka som vi upptäcker att det är så, säger Johansson och tillägger att ungdomarna eventuellt blir provocerade av blåljusen.

– Det kan vara att vissa blir provocerade av det.

Förekommer det här ofta?

– Oja, vi har utsatts för både hot och våld. Det händer absolut. Vi hade ett område, Malmvägen, som tidigare var väldigt bråkigt förr i tiden. Men det har lugnat ner sig och nu för tiden är polisen mer utsatta än vi.

Ambulansförbundet och Ambulance Sweden vill att straffen skärps för dem som attackerar blåljuspersonal.

Kjell Lindgren är mc-polis i Stockholm. Han fick vetskap om vandaliseringen av ambulansen via kolleger och reagerade starkt, bland annat med ett inlägg på sociala medier:

"Du som ägnar dig åt sådant här, tänk om någon slår sönder en ambulans medan de vårdar någon i din familj och att personen inte överlever på grund av ett sådant här fullständigt idiotiskt tilltag."

– Jag förstår inte hur man kan ge sig på ambulans- och räddningspersonal som ska rädda liv och hälsa, säger han.

Men Kjell Lindgren ser även med oro på att attacker mot poliskåren ökar. Som mc-poliser vågar de inte lämna sina motorcyklar för då blir den omkullsparkad och risken är stor att den blir även blir vandaliserad.

– Folk har inte samma respekt för polisen längre. Man är mer benägen att lägga sig i och ta parti mot den vi ingriper mot och kan gå fram och handgripligen knuffa på oss. Det har jag varit med om flera gånger, säger han.

Kan hårdare straff vända utvecklingen?

– Det kan hjälpa till en viss del, det ska vara kännbart att ge sig på blåljuspersonal men man måste också få ut varför vi finns till; informera och utbilda ungar tidigare att man ska respektera oss. Enbart straff skulle inte minska problematiken, säger Kjell Lindgren.


RÄTTELSE: I en tidigare artikel stod det att ambulansen blivit sönderslagen i Bromma, vilket polisen också sa. Men det rätta är att ambulansen utgick från Bromma och att vandaliseringen inträffade i Tensta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.