Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambassadsanställd i Iran gav ut uppgifter om asylsökande

Utrikesdepartementet utreder nu händelsen.Foto: NILS PETTER NILSSON

En anställd vid Sveriges ambassad i Iran lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om ett par som sökte asyl, skriver SVT. Enligt parets juridiska ombud fanns det en hotbild från familjen.

Paret från Iran har varit i Sverige i ett år och har här sökt asyl utan familjens vetskap i hemlandet.

– Det fanns tillräckligt mycket oro för att de skulle söka asyl, säger deras offentliga biträde Dan Eliasson till SVT.

Enligt SVT har en lokalanställd på ambassaden i Teheran berättat för kvinnans mamma att paret genomgår en asylprocess i Sverige, uppgifter som är sekretessbelagda. Paret har nu utsatts för påtryckningar från familjen och de är oroliga för att andra uppgifter ska nå iranska myndigheter.

Utrikesdepartementet har tillsatt en utredning gällande fallet och enligt SVT ska den anställda inte ha känt till att uppgifterna var väldigt känsliga. Ambassaden ser nu över, tillsammans med Migrationsverket, vilken information som är tillgänglig.

– Det här är ett allvarligt systemfel. Det är jättekonstigt att det kan räcka med ett telefonsamtal för att få den information man vill, säger Dan Eliasson till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.