Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambassadörens försvar: ”Har ju rapporterat”

Den tidigare kinesiska ambassadören åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt hävdar att hon i förväg informerade UD om det hemliga mötet på hotell Sheraton om den fängslade förläggaren Gui Minhai.

”Ingen har reagerat på detta meddelande, som man tyckte att någon skulle ha gjort, om man nu såg att det fanns ett problem”, säger hon i polisförhör.

En efterhandskonstruktion, menar UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.

”Det duger inte som att anse att vi är informerade och har givit ett klartecken – för det gjorde vi inte.”

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalades på måndagen för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

Åtalet gäller ett möte som ambassadören anordnade på hotell Sheraton i Stockholm i januari i år. På mötet diskuterades fallet med den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Närvarade gjorde bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och de båda kinesiska affärsmännen Kevin Liu och John Meewella, som enligt åklagaren företrädde den kinesiska statens intressen.

Ambassadör Anna Lindstedt med affärsmännen Kevin Liu och John Meewella före mötet på Sheraton.

Mötet blev känt för allmänheten när Angela Gui skrev om det på sin blogg. 

En av affärsmännen, John Meewella, ska ha ställt upp som villkor för hennes fars frigivande att hon inte uttalade sig om hans fall och att hon stoppade all medierapportering om saken.

När hon frågade varför förhandlingar inletts utan hennes vetskap eller medgivande ska en person ha höjt rösten och sagt: ”Du måste lita på mig, annars får du aldrig se din far igen”.

Angela Gui.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mejlade UD sex dagar före mötet

Enligt åtalet agerade Anna Lindstedt genom att ordna mötet ”utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet”.

Utrikesdepartementet har hela tiden hävdat att ingen på UD med ansvar för Gui Minhais fall informerats om ambassadörens initiativ.

Vänsterpartiet, som ifrågasätter detta, har anmält dåvarande utrikesministern Margot Wallström för att klargöra Wallströms agerande i samband med mötet.

Anna Lindstedt själv, som förnekar brott, hävdar i förhör att hon informerade UD i förväg.

Den 18 januari, alltså sex dagar före mötets första dag, skickade hon ett mejl till sju personer i ledande befattningar på utrikesdepartementet. Mejlet hade rubriken ”Läget i relationerna mm” och var en sida långt.

I slutet av mejlet berättade ambassadören om en av affärsmännen, Kevin Liu. Hon skrev bland annat att Liu ”avser använda sina ingångar i partiet, för att plädera för ett snart frisläppande” av Gui Minhai.

Hon skrev också att Kevin Liu hade en ”god relation till ambassadör Gui”, alltså Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou. 

Därefter nämnde Anna Lindstedt att Kevin Liu hade tagit initiativ till ett möte, dock utan att uttryckligen nämna att mötet skulle handla om Gui Minhai:

”Professor Liu, som samarbetat med Sverige i många år och även brinner för svenskt-kinesiskt kulturutbyte, har bestämt sig för att erbjuda Angela Gui någon form av anställningsförhållande och har bett mig facilitera ett möte. I syfte att stärka relationerna vill Liu även etablera ett utbyte med svenska sinologer såsom Cecilia Lindqvist och Torbjörn Lodén.”

Mejlet från Anna Lindstedt till sju personer på UD.

Annika Söder: ”Duger inte”

I polisförhören med Anna Lindstedt får hon flera frågor om mejlet. Förhörsledaren konstaterar bland annat:

”Det går inte att utläsa tydligt att det här mötet på Sheraton även skulle handla om fallet Gui Minhai som jag kan läsa det.”

Annika Söder.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Lindstedts svar:

”Nej, jag kan nog tycka att det är underförstått.”

UD:s kabinettssekreterare kommenterar mejlet i ett förhör den 28 mars. Hon anser inte att det innebar att UD var informerat om vad som skulle ske, eller att mötet var godkänt. 

”Det här finns då i en lång textmassa. Det är ingen begäran om departementets synpunkt och inte någon anmälan om att hon tänkte vidta någon åtgärd. Ingen av oss hade börjat hantera den frågan när allt det här hände. Det kan ju vara ett sätt att i efterhand försöka säga att 'jag hade minsann talat om detta för departementet' men det duger inte som att anse att vi är informerade och har givit ett klartecken – för det gjorde vi inte.”

Men ambassadör Anna Lindstedt uttrycker i sina förhör en annan uppfattning:

”Det tycks föreligga ett missförstånd, vad en ambassadör har för befogenheter. Man är myndighetschef och har ganska vittgående befogenheter att agera självständigt. Icke desto mindre så har jag ju rapporterat hem om avsikten att facilitera ett möte. Ingen har reagerat på detta meddelande, som man tyckte att någon skulle ha gjort, om man nu såg att det fanns ett problem.”

Anna Lindstedts försvarsadvokat Conny Cedermark tar i förhöret upp att kabinettssekreterare Annika Söder sagt att informationen om mötet fanns mitt i en lång textmassa. Han ber förhörsledaren att förklara vad Annika Söder egentligen menar:

”Säger hon att hon inte har läst det, eller menar hon att det är otydligt”, frågar han.

Mejlet blev läst

Enligt UD besvarades aldrig Anna Lindstedts mejl. Jon Åström Gröndahl, chef för enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden, säger i förhör att en person på sändlistan, generalkonsuln i Shanghai Lisette Lindahl, reagerade på mejlet:

”Lisette mailade mig och skrev att hon var tveksam till punkterna 2,4 och 5 i mailet och ville därför träffa mig och diskutera detta i början av mars då hon skulle komma till Stockholm. Detta möte blev dock aldrig av.” 

Jon Åström Gröndahl får i förhöret inga följdfrågor om varför inga åtgärder vidtogs med anledning av mejlet från Anna Lindstedt.

UD vill inte kommentera mejlet ytterligare.

– Vi kan inte gå in och säga något om det i det här läget. Det är en del av materialet som tingsrätten ska pröva, säger Sofia Karlberg, tillförordnad kommunikationschef på UD.

Inte heller advokat Conny Cedermark vill kommentera mejlet.

TV: Här är fallet Gui Minhai

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.