Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amnestys svar efter Kina- ambassadörens ord i SVT

Gui Congyou hävdar i SVT:s ”30 minuter” att alla Kinas 1,4 miljarder invånare stöder kommunistpartiet – eftersom de inte har sagt att de är emot kommunistpartiet.
Foto: SVT
Gui Congyou hävdar i SVT:s ”30 minuter” att alla Kinas 1,4 miljarder invånare stöder kommunistpartiet – eftersom de inte har sagt att de är emot kommunistpartiet.
Foto: SVT

De internationellt kritiserade omskolningslägren i den kinesiska provinsen Xinjiang är tömda.

Det hävdar Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou, som gästar onsdagens avsnitt av ”30 minuter” i SVT.

– För drygt ett år sedan blev alla de här personerna färdiga med utbildningen, fick arbete och kom tillbaka till samhället, säger han.

Påståendet avvisas bestämt av Amnesty:

– Det finns inget vi har hört som tyder på det, säger Ami Hedenborg på Amnesty Sverige.

Ambassadören kommenterar även bojkotten av H&M och hotet mot Expressen-medarbetaren Jojje Olsson.

De kinesiska myndigheternas förtryck av muslimer, främst av folkslaget uigurer, i provinsen Xinjiang har de senaste åren rönt hård internationell kritik. Hundratusentals människor har spärrats in i omskolningsläger, i många fall utan att ha begått några brott.

I säsongens sista avsnitt av SVT:s ”30 minuter” frågar programledaren Anders Holmberg ambassadör Gui Congyou varför Kina behandlar sina medborgare så.

Ambassadören svarar med att bemöta ett påstående som Anders Holmberg inte har gjort, nämligen att det skulle handla om koncentrationsläger.

– För det första, det här är en lögn. Det finns inga så kallade koncentrationsläger i Xinjiang. Det som finns är hjälp med utbildning till dem som är påverkade av terrorism och de som har begått lättare terrorbrott, för att hjälpa dem med yrkeskompetens så att de kan få fast jobb och komma in i samhället.

Ambassadören: Inga kvar i lägren

Gui Congyou påstår vidare att ingen sitter i dessa läger sedan över ett år tillbaka.

– För drygt ett år sedan blev alla de här personerna färdiga med utbildningen, fick arbete och kom tillbaka till samhället. Det har varit betydelsefullt för att utrota källan till extremism och terrorism.

FN är i förhandlingar med Kina och försöker ordna en resa till Xinjiang ”utan restriktioner”, för att undersöka hur uigurer behandlas i området.

USA har kallat det som pågår i regionen för folkmord.

Hur många som sitter eller suttit fängslade i Xinjiang är oklart, och uppgifterna varierar.

Amnesty: Lägren är fullt verksamma

Ami Hedenborg, presstalesperson för Amnesty Sverige, tillbakavisar ambassadörens uppgift om att lägren skulle vara avvecklade.

– Vi vet inte hur många som sitter i lägren, men vi vet att människorättskränkningarna förföljelserna av uigurer fortgår. De här lägren finns och är fullt verksamma, säger hon till Expressen.

– Men det vore intressant att låta FN:s oberoende observatörer, organisationer som Amnesty och förstås journalister få fritt tillträde så att vi själva får se vad det är som ambassadören menar ska ha skett. Det här är också ett av de stora problemen: att det är så svårt att få information om vad som pågår i Xinjiang.

Gui Congyou om hotet mot Jojje Olsson

I ett uttalande hösten 2020 skrev den svenska klädkedjan H&M att företaget inte längre skulle köpa in bomull från Xinjiang eftersom det blivit för svårt att kontrollera att råvaran inte producerats genom tvångsarbete.

I mars 2021 inleddes en bojkott av H&M-butiker i Kina. Detta efter en uppmaning från kommunistpartiets ungdomsförbund. Gui Congyou hävdar dock att det var ett folkligt initiativ.

– Eftersom H&M lyssnar på Kina-motståndares lögner om att det förekommer tvångsarbete i Xinjiang så bojkottade vanligt folk i Kina spontant H&M:s produkter. 

När Kinakännaren och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson skrev om bojkotten fick han ett hotmejl från kinesiska ambassaden.

Mejlet, där Olsson kallades ”moraliskt korrumperad”, avslutas med orden:

”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar.”

Ambassadör Gui Congyou ger i ”30 minuter” inget tydligt besked om vilka konsekvenser det handlar om.

– Han svartmålar och attackerar Kina hela tiden. Det accepteras inte av det kinesiska folket. Det är konsekvenserna han står inför, säger han.

Gui Congyou: Xinjiang är fritt för journalister

Enligt ambassadören är det helt fritt för journalister som själva vill granska förhållandena i Xinjiang. Programledaren Anders Holmberg säger då att ett team från SVT som var där nyligen inte alls fick verka fritt, utan att polisen instruerade dem om vem de kunde intervjua och dessutom följde efter journalisterna överallt.

Svaret:

– Det hände tidigare att några enstaka utländska journalister som åkt till Xinjiang fotograferade utan samtycke från personerna i fråga och agerade respektlöst. Personerna rapporterade till myndigheterna att de utländska journalisterna kränkt deras integritet. Därför har vi rätt att påminna utländska journalister om att om de ska fotografera folk måste de få samtycke från personen.

”Vet inte vad de pratar om”

Den svenske medborgaren Gui Minhai var förläggare som gav ut böcker om intriger i det kinesiska kommunistpartiet. År 2015 befann han sig på semester i Thailand när han plötsligt försvann efter att ha setts tillsammans med en okänd man. Tre månader senare dök han upp i kinesisk stats-tv där han erkände ett påstått trafikbrott.

Gui Congyou vidhåller att Gui Minhai frivilligt reste från Thailand till Kina där han överlämnade sig till myndigheterna.

– Att påstå att Kina lät gripa Gui Minhai i Thailand – de som påstår det vet inte vad de pratar om. För ingen från rättsväsendet i ett land har jurisdiktion i ett annat land.

Gui Minhai avtjänar nu ett tioårigt fängelsestraff för att olovligen ha överlämnat information till främmande makt. Sveriges regering har inte accepterat domen och kräver att han ska släppas fri.

Gui Congyou: 1,4 miljarder stöder oss

Enligt Kina är nu Gui Minhai enbart kinesisk medborgare, men enligt Sveriges regering har det inte inkommit någon ansökan från Gui Minhai om att avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

– För det första: Gui Minhai är nu en kinesisk medborgare. Vi diskuterar inte med yttre parter detaljer om en kinesisk medborgare. För det andra: Kina är en rättsstat. Vi agerar enligt lagar. Inget land skulle tillåta ingrepp utifrån på sin juridiska suveränitet, säger Gui Congyou. 

I slutet av intervjun frågar Anders Holmberg varför Kina inte inför demokrati med fria val, rätt att fritt bilda partier, yttrandefrihet och pressfrihet. Svaret är att Kina visst är en demokrati och att stödet för det styrande kommunistpartiet är 100-procentigt.

– Kommunistpartiet står dagligen inför 1,4 miljarder människor, och 1,4 miljarder människor stöder kommunistpartiets styre. 

Anders Holmberg frågar: Hur vet du det?

– Of course. 1,4 miljarder har inte sagt att de är emot kommunistpartiet. Det är precis tvärtom. De är nöjda med det kommunistiska partiets ledning, svarar Gui Congyou.

Bildt vill inte utvisa ambassadören: Skulle drabba Sverige

I onsdagens ”Aktuellt” debatterar Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson och Carl Bildt, tidigare moderat utrikesminister och statsminister, frågan om huruvida Gui Congyou ska utvisas eller inte. 

Kristdemokraterna är ett av de partier som förespråkar en utvisning.

– Det handlar om en ambassadör som har överträtt sina befogenheter, säger den utrikespolitiska talespersonen Lars Adaktusson.

Carl Bildt, vars parti inte står bakom utvisningskravet, tror inte att det skulle föra något gott med sig.

– Den enda effekt som det skulle få är att den svenska ambassadören i Peking skulle utvisas och att våra diplomater skulle hamna i en besvärlig situation, säger Bildt.

– Det skulle drabba Sverige och våra möjligheter att tillvarata svenska intressen i Kina rätt påtagligt.

Adaktusson håller med om att det sannolikt skulle bli följden men menar att det är viktigt att markera mot vad han menar är ett försök från det kinesiska kommunistpartiet att stärka sin makt utanför Kina. Han vill ha en mer värderingsstyrd utrikespolitik.

– Ibland blir utrikespolitiken för mycket av realpolitik, där man ser till effekterna och bortser från vad som är moralisk, säger han.

Bildt anser att intressen och värderingar ofta är svåra att skilja från varandra:

– Klimatfrågorna – är det värderingsstyrt eller intressestyrt? När vi tillvaratar medborgares konsulära intressen – är det intressepolitik eller värderingspolitik?

– Det handlar om statsintressen som vi måste tillvarata i ett tufft läge gentemot en relativt råbarkad kinesisk nation.

Se mer:

Utrikesministern svarar efter hotmailet mot Expressens medarbetare Jojje Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.