Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ambassadören: Det är fruktansvärt tragiskt

Han hade bara arbetat några veckor på FN-kontoret.
När demonstranterna anföll byggnaden dödades den svenske toppjuristen Joakim Dungel, 33, och norska överstelöjtnanten Siri Skare, 52.
Ytterligare fem personer miste livet i attacken.
- Det är fruktansvärt tragiskt, han var ganska ny på jobbet här, säger ambassadören Torbjörn Pettersson om Joakim Dungel.
De anställda på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif omringades igår eftermiddag av en uppretad mobb i samband med en demonstration som kallats samman av stadens mullor.
Folkmassan, som eldades upp av fanatiska talibaner, gick sedan till attack mot FN-byggnaden.

"Hade knivar"

- De hade knivar och stormade Unama. Först attackerade de vakterna med knivar och skadade dem. Sedan bröt de sig in i Unamas huvudkontor. Där inne skar de huvudet av två internationella, en man och en kvinna, säger Lal Mohammad Achmad Zai, polistalesman för norra Afghanistan, till Expressen.
Inne på kontoret befann sig bland annat svenske Joakim Dungel.
Han påbörjade nyligen sin FN-tjänst i Afghanistan efter flera toppositioner vid bland annat internationella tribunalen i Haag, krigsförbrytartribunalen för Sierra Leone och en observatörstjänst i Hebron.
Med examen vid juridiska institutionen vid Göteborgs universitet och kompletterande studier vid Université de Sherbrooke i Qubec samt vid New York University gick han en strålande karriär till mötes.
Drömjobbet hade han precis fått:
- Ett jobb inom FN vore inte dumt, gärna med folkrättsfrågor, svarade han 2006 på en fråga om vad han skulle vilja göra i framtiden.

Dödade honom kallblodigt

Men de afghanska demonstranterna såg honom enbart som en representant för de hatade västmakterna - och dödade honom kallblodigt.
- Det är fruktansvärt tragiskt det som hänt. Han var ganska ny på jobbet här, jag har inte varit i Mazar sedan han började. Det är ofta de civila som är i den absoluta farozonen, säger Torbjörn Pettersson, Sveriges ambassadör i Afghanistan.

Även norska Siri dödades

Norska överstelöjtnanten Siri Skare, 52, gick samma öde till mötes.
Hon blev i 20-årsåldern landets första kvinnliga stridspilot och har haft en rad riskfyllda uppdrag utomlands.
FN-tjänsten i Afghanistan påbörjade hon i augusti förra året.
- Hon var en mycket högt respekterad officer, säger generalmajor Morten Haga Lunde till Dagbladet.
Förutom Joakim Dungel och Siri Skare dödades även fyra FN-vakter från Nepal och en person från Rumänien.
Sent i natt tog talibanerna på sig ansvaret för dödsattacken och hävdade enligt AFP att dådet var ett första steg i en större våldskampanj.
- De personer som eldade i gång demonstranterna kan vara talibaner. Vi har gripit 27 personer som ledde upploppet. Vår utredning pågår, säger Abdul Rauf Taej, ställföreträdande polischef, till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!