Ambassadören: Det är fruktansvärt tragiskt

Publicerad
Uppdaterad
Han hade bara arbetat några veckor på FN-kontoret.
När demonstranterna anföll byggnaden dödades den svenske toppjuristen Joakim Dungel, 33, och norska överstelöjtnanten Siri Skare, 52.
Ytterligare fem personer miste livet i attacken.
- Det är fruktansvärt tragiskt, han var ganska ny på jobbet här, säger ambassadören Torbjörn Pettersson om Joakim Dungel.
De anställda på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif omringades igår eftermiddag av en uppretad mobb i samband med en demonstration som kallats samman av stadens mullor.
Folkmassan, som eldades upp av fanatiska talibaner, gick sedan till attack mot FN-byggnaden.

"Hade knivar"

- De hade knivar och stormade Unama. Först attackerade de vakterna med knivar och skadade dem. Sedan bröt de sig in i Unamas huvudkontor. Där inne skar de huvudet av två internationella, en man och en kvinna, säger Lal Mohammad Achmad Zai, polistalesman för norra Afghanistan, till Expressen.
Inne på kontoret befann sig bland annat svenske Joakim Dungel.
Han påbörjade nyligen sin FN-tjänst i Afghanistan efter flera toppositioner vid bland annat internationella tribunalen i Haag, krigsförbrytartribunalen för Sierra Leone och en observatörstjänst i Hebron.
Med examen vid juridiska institutionen vid Göteborgs universitet och kompletterande studier vid Université de Sherbrooke i Qubec samt vid New York University gick han en strålande karriär till mötes.
Drömjobbet hade han precis fått:
- Ett jobb inom FN vore inte dumt, gärna med folkrättsfrågor, svarade han 2006 på en fråga om vad han skulle vilja göra i framtiden.

Dödade honom kallblodigt

Men de afghanska demonstranterna såg honom enbart som en representant för de hatade västmakterna - och dödade honom kallblodigt.
- Det är fruktansvärt tragiskt det som hänt. Han var ganska ny på jobbet här, jag har inte varit i Mazar sedan han började. Det är ofta de civila som är i den absoluta farozonen, säger Torbjörn Pettersson, Sveriges ambassadör i Afghanistan.

Även norska Siri dödades

Norska överstelöjtnanten Siri Skare, 52, gick samma öde till mötes.
Hon blev i 20-årsåldern landets första kvinnliga stridspilot och har haft en rad riskfyllda uppdrag utomlands.
FN-tjänsten i Afghanistan påbörjade hon i augusti förra året.
- Hon var en mycket högt respekterad officer, säger generalmajor Morten Haga Lunde till Dagbladet.
Förutom Joakim Dungel och Siri Skare dödades även fyra FN-vakter från Nepal och en person från Rumänien.
Sent i natt tog talibanerna på sig ansvaret för dödsattacken och hävdade enligt AFP att dådet var ett första steg i en större våldskampanj.
- De personer som eldade i gång demonstranterna kan vara talibaner. Vi har gripit 27 personer som ledde upploppet. Vår utredning pågår, säger Abdul Rauf Taej, ställföreträdande polischef, till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag