Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkisk ambassadör vill att riksdagsledamot Amineh Kakabaveh utlämnas

Amineh Kakabaveh: ”Han borde skickas tillbaka, inte jag”
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Turkiets Sverigeambassadör vill att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnas.

Hennes namn är ett av flera som nämns i en intervju med nyhetsbyrån TT om vad som krävs för att Turkiet ska släppa igenom en svensk Natoansökan.

Kakabaveh svarar på kravet i ett inlägg på Instagram: 

”Det är ambassadören som borde skickas tillbaka till Turkiet.”

Nu dementerar ambassadören uppgifterna och säger till Ekot att det ”måste röra sig om ett missförstånd”. 

För att släppa igenom en svensk Natoansökan kräver Turkiet att Sverige ”klipper banden” med PKK, enligt ambassadör Hakki Emre Yunt. Han går långt i sina anklagelser om svenska kopplingar till den kurdiska organisationen.

– PKK har kopplingar till vissa riksdagsledamöter. De arbetar mot Turkiet i riksdagen hela tiden. De pressar den svenska regeringen att inta en negativ inställning till Turkiet, säger Emre Yunt.

På frågan vilka riksdagsledamöter han talar om säger ambassadören:

– Jag kan bara nämna Amineh Kakabaveh, eftersom hon hade ett avtal med det socialdemokratiska partiet för att stödja dem.

Utvisa Kakabaveh ”om möjligt”

Ankara har krävt att ett 30-tal personer, som Erdogan kallar för terrorister, utlämnas till Turkiet. Enligt ambassadören handlar det om anhängare till PKK och Gülenrörelsen.

Några av dem är svenska medborgare, enligt ambassadören.

– De flesta av dem är inte det, de kanske har fått flyktingstatus, men jag är säker på att de inte är medborgare än.

TT: Är Kakabaveh en av de som ni vill se utlämnade?

– Om det är möjligt, ja. Men jag vet inte, hon måste vara svensk medborgare? Det är svårt att utvisa sina egna medborgare. Men det är upp till den svenska regeringen.

Kakabaveh: ”Måste markera”

Kakabaveh svarar på ambassadörens utspel i ett Instagraminlägg som hon publicerar på fredagskvällen.

Hon skriver att det är Hakki Emre Yunt som bör sättas på ett flyg till Turkiet och att svenska makthavare måste markera mot Ankara.

”Jag är svensk medborgare och jag är vald att representera Sveriges medborgare i riksdagen. Det är ambassadören som borde skickas tillbaka till Turkiet. Men inte bara regeringen måste agera. Oppositionen och opinionsbildare över hela det politiska fältet måste markera och förklara att Sverige inte kryper för islamisterna i Ankara.”

https://www.instagram.com/p/CdyiNCVJu8G/

Ambassadören: ”Ett missförstånd”

Kakabaveh säger till Expressen att ambassadörens utspel måste få konsekvenser och hoppas att regeringen markerar genom att i stället utvisa ambassadören.

– Dom borde förkasta den här ambassadören som har åsikter om att svenska medborgare, svenska riksdagsledamöter ska överlämnas till Turkiet, säger hon och fortsätter:

– Erdogans islamistiska, rasistiska regim kan inte ha åsikter om svenska riksdagsledamöter som är demokratiskt valda. Man kan ha åsikter om folk det är yttrandefrihet, men utelämna en folkvald riksdagsledamot som är svensk medborgare – det är ett oacceptabelt övertramp.

Samtidigt har Turkiets ambassadör Emre Yunt dementerat TT:s uppgifter senare under fredagskvällen. Han säger till Sveriges Radio ”att det måste röra sig om ett missförstånd”. 

Han säger att Kakabaveh inte alls finns med på listan på personer som Turkiet vill att Sverige utelämnar.

Kom överens med S

Kakabaveh valdes in i riksdagen som vänsterpartist men är sedan 2019 politisk vilde efter att ha lämnat partiet. I november lade hon sista rösten när riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminister. I överenskommelsen med S ingick ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

YPG, som är en väpnad gren av PYD, gick i täten som västvärldens allierade i krigsinsatsen mot terrorrörelsen IS i Syrien. Turkiet likställer YPG med PKK och Socialdemokraternas utspel har nu seglat upp sedan Sverige ansökt om medlemskap i Nato.

– Det här borde ha blivit en skandal. Att ha en överenskommelse om att agera mot Turkiet och stödja terrororganisationerna från Sverige, säger Hakki Emre Yunt.

Han kallar Amineh Kakabavehs samarbete med Socialdemokraterna för ”odemokratiskt” och framhåller att Kakabaveh har varit aktivt mot Turkiet i många år.

– Vi måste se åtgärder från den svenska regeringens sida i dessa frågor.

Hakki Emre Yunt anklagar även flera svenska riksdagsledamöter för att ha kopplingar till PKK, utan att nämna specifika namn. Han pekar brett:

– Till exempel agerade Vänsterpartiet som om de representerade PKK i riksdagen. Förra veckan sade de att Sverige inte borde ansöka på grund av Turkiet.

Se också:

Turkiets ambassadör: ”Vi tänker inte kompromissa”

”Bollen är hos Sverige” • Ställer flera krav på Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.