Charlotta Sparre fick handla möbler på Ikea till personalrabatt.
Charlotta Sparre fick handla möbler på Ikea till personalrabatt.

Ambassadör fick personalrabatt på Ikea

Publicerad

KAIRO. Sveriges ambassadör i Egypten, Charlotta Sparre, fick handla möbler på Ikea till personalrabatt.

Bakom Ikeas varuhus i Kairo står kontroversiella Al-Futtaim som påstås ha kopplingar till egyptisk militär och utnyttja migranter i Dubai.

Nu vill Riksenheten mot korruption granska uppgifterna.

- Det var klumpigt och inte lämpligt, säger Charlotta Sparre.

På Sveriges nationaldag skålade svenska ambassadören i Kairo i kapp med representanter från det Dubai-baserade företaget Al-Futtaim. Anställda inom företaget berättar att de betalat 5 000 kronor för att medverka vid svenska nationaldagsfirandet.

Uppgifterna bekräftas av både ambassaden och en representant för företaget.

- Vi vill gärna vara med eftersom man då får tillgång till egyptiska politiker och diplomater, säger en person på Al-Futtaim som vill vara anonym.

Ikea arbetar i Mellanöstern genom franchising, vilket innebär att Al-Futtaim får använda deras varumärke och produktlinje i Egypten.

Enligt en anonym representant för Al-Futtaim har företagets relation med Sveriges ambassad blivit så god att den svenska ambassadören kunnat göra billigare inköp än vanliga kunder.

- Vi är vänner med henne. Ambassadören kommer hit varannan vecka. Hon kallar till och med Ikea för Sveriges andra ambassad. Nyligen köpte hon ett stort parti möbler, och visst, hon fick en bra rabatt. Vi behöver ha en vänskapsrelation med henne, säger en anonym representant för företaget och syftar på Charlotta Sparre.

Flera tillfällen

Rabatten var 15 procent på dels ett privat inköp, dels ett inköp till ambassaden. Totalt rör det sig om 700 kronor för vardera köp. Men Charlotta Sparre har köpt möbler och annat på Ikea i Kairo vid flera tillfällen sedan varuhuset öppnade 2013.

Först efter Expressens frågor om förmånerna har UD kontaktats enligt ambassadören. Efter samråd med UD har det beslutats att pengarna ska betalas tillbaka.

- Jag reflekterade inte särskilt mycket när vi fick rabatten och accepterade därför att ta emot den. Min främsta tanke var att spara pengar, svenska skattemedel. Jag har dock insett att detta inte är korrekt och stämt av frågan med UD:s administrativa ledning och fått bekräftat att detta inte är i linje med våra etiska riktlinjer, säger Charlotta Sparre.

Enligt Alf Johansson, överåklagare vid riksenheten mot korruption, kan ambassadörens agerande vara straffbart:

- Ja, det kan vara fråga om straffbart givande respektive tagande av muta. Det är klart mycket intressant och jag ser gärna att det hamnar på våra skrivbord.

Al-Futtaim har ett kontroversiellt rykte, inte minst på grund av stora byggprojekt i Dubai och andra emirat. Byggarbetarna är oftast migranter från Bangladesh, Indien och Pakistan. Enligt Human Rights Watch är situationen alarmerande, med arbetsgivare som rutinmässigt underbetalar och till och med frihetsberövar sina anställda genom att ta deras pass i beslag, samt sparar in på säkerhetsanordningar.

Tidningen The Independent har tidigare berättat om uppgifter från Indiens konsulat i Dubai, som säger att 971 indiska medborgare dog i Förenade Arabemiraten på bara ett år.

Kopplingar med militären

Misstankar om kopplingar mellan Egyptens militär och Al-Futtaim stärktes ytterligare efter att en stor tomt tillhörande Egyptens armé i det attraktiva området Nya Kairo hade överlåtits till Al-Futtaim.

På frågan om varför Al-Futtaim, som inte är ett svenskt företag, deltog i nationaldagsfirandet säger Charlotta Sparre:

- Al-Futtaim är naturligtvis ett större företag än bara en franchise för Ikea, men vi har inte primär kontakt med Al-Futtaim. Vi har primär kontakt med Ikea.

Menar du att inbjudan från ambassaden också gick till det globala Ikea?

- Nej, den gick till Ikea i Kairo.

Vilket är Al-Futtaim?

- Det är Al-Futtaim som är franchisetagare av Ikea.

Enligt ambassaden är dess främsta mål att skapa fler arbetstillfällen i Sverige.

På vilket sätt skulle hjälp till ett Dubai-baserat företag, som säljer möbler tillverkade i låglöneländer, skapa fler jobbtillfällen i Sverige?

- Kanske genom underleverantörer... Visste du inte att Ikea i Sverige också är en franchise? En annan aspekt är ju Sverigebilden. Ikea anses ju vara svenskt. Jag antar att Ikea bidrar mer till Sverige genom att expandera här, säger Radovan Zivkovic, förste sekreterare.

John Kersten, en av cheferna inom Al-Futtaimgruppen, skriver till Expressen att företagets samarbete med svenska ambassaden i Kairo varit "extremt positiva".

Från Inter Ikea Systems i Nederländerna som expanderar under franchise med Ikea Concept kommer ingen kritik.

"Att få ut våra produkter till så många som möjligt är en utmaning som vi älskar. Men vi vet att vi inte kan göra det själva. Därför arbetar vi med franchising som vi tror är ett effektivt sätt att skapa framgång för Ikea Concept", skriver Ulrika Englesson Sandman, PR-ansvarig i ett mejl.

 

Egor Putilov

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag