Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ambassadens attack mot svenska politiker

”Osannolikt att det nås någon lösning”.
Rysslands ambassad i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Rysslands ambassad har gått till attack mot svenska medier och lokalpolitiker, som anklagas för att ”blåsa upp en grundlös rysskräck
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Rysslands ambassad har gått till attack mot svenska medier och lokalpolitiker, som anklagas för att ”blåsa upp en grundlös rysskräck”.

Detta efter att ambassaden, enligt egen uppgift, fått frågor angående de ryska landstigningsfartygen i Östersjön förra veckan.

Vi försäkrar förnuftiga svenska medborgare: Ryssland kommer aldrig att medbringa krig till era hus”, skriver ambassaden i ett inlägg på Facebook.

Den ryska ambassaden i Stockholm menar sig ha översköljts med meddelanden från oroliga svenskar som vädjat om att den forna sovjetmakten inte ska invadera Sverige – vilket ska ses i skenet av att Ryssland under föregående vecka hade en handfull landstigningsfartyg på plats i Östersjön – något som också sammanföll med rapporter om militära drönare vid svenska kärnkraftverk.

– Man har haft kapacitet utöver de delar som normalt uppträder i Östersjöområdet. I och med att det är landstigningsfartyg är det en offensiv komponent. Jag ser inte att det finns en överhängande risk, utan jag förhåller mig till det faktum att när förmågan att landstiga ökar i mitt område, då behöver jag vidta åtgärder, konstaterade Michael Claesson, insatschef på Försvarsmakten 17 januari.

Nu har ryska ambassaden skrivit ett meddelande på Facebook, att Ryssland inte hade, eller har för avsikt att invadera Sverige.

”Vi försäkrar förnuftiga svenska medborgare: Ryssland kommer aldrig att medbringa krig till era hus”, skriver de.

Ambassaden: ”Rysskräck”

Anledningen till att de känner sig nödgade att skicka ut meddelandet menar de är en ”massiv propagandakampanj” vars enda syfte varit att blåsa upp ”rysskräck”.

”Alla insinuationer om det motsatta (ett angrepp på Sverige, reds. anm.) syftar på att övertyga vanliga skattebetalare om att man behöver satsa mer pengar för militära behov och lydigt följa instruktioner från andra sidan oceanen.”, skriver ambassaden.

Ambassaden framhåller vidare att de vill ha goda relationer med Sverige – gärna på det säkerhetspolitiska planet.

”Vilket vi vid flera tillfällen officiellt föreslagit åt Stockholm men ständigt fått avslag eller bemötts med dödstystnad.”

Läs hela ryska ambassadens inlägg

Om svenska medborgares förfrågningar

Under den senaste tiden har Ambassaden tagit emot talrika förfrågningar från svenska medborgare (främst från de äldre och barn) där man omber Ryssland att «inte anfalla Sverige».

Vi betraktar dessa farhågor som en direkt följd av en makalös propagandakampanj som utspann sig i svenska medier på lokalpolitikers initiativ för att blåsa upp en grundlös rysskräck.

I egenskap av Ryska Federationens diplomatiska beskickning förklarar vi på ett ansvarsfullt sätt att vårt land inte hade och inte har för avsikt att angripa Sverige.

Vi skulle tvärtom vilja ha goda grannskapsförhållanden med våra svenska partners och utveckla en ömsesidigt fördelaktig dialog med dem på alla områden, inklusive säkerhetssfären, vilket vi vid flera tillfällen officiellt föreslagit åt Stockholm men ständigt fått avslag eller bemötts med dödstystnad.

Vi försäkrar förnuftiga svenska medborgare: Ryssland kommer aldrig att medbringa krig till era hus och alla insinuationer om det motsatta syftar på att övertyga vanliga skattebetalare om att man behöver satsa mer pengar för militära behov och lydigt följa instruktioner från andra sidan oceanen.

Blinken efter toppmötet: Vi står bakom Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.