Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambassaden fick inte träffa Aron Modig

Aron Modig.
Foto: Ulf Palm / Scanpix

STOCKHOLM. Svensk ambassadpersonal nekades i fredags tillträde till KDU-ordföranden Aron Modig som sitter i förvar hos migrationsmyndigheten i Kuba.

– Vi vill ha hem vår kille och det har vi meddelat kubanerna i olika samtal, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

TT: Hur länge kan han sitta innan Sverige höjer tonen?

– Det får vi se. Nu var det helgdag i går (fredag) i Kuba vilket gjorde att det inte var så lätt med myndighetskontakterna. Så vi får se vad som händer på måndag.

Beskedet till Sverige är att Modig måste vara tillgänglig för utredarna av söndagens bilkrasch där regimkritikern Oswaldo Payá dog. Modig åkte med i bilen.

– Det verkar orimligt att han ska behöva vara kvar, säger Anders Jörle.

Spansk förare

Den 27-årige ordföranden i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) har inga skador efter kraschen och mår efter omständigheterna väl, bedömer ambassaden som senast fick träffa honom i torsdags.

En spansk ungdomspolitiker, Angel Carromero, körde bilen. Kubas inrikesdepartement har beskyllt honom för att ha orsakat kraschen genom att köra för fort och tvärbromsa på halt underlag.

Payás familj å sin sida hävdar att bilen prejades av vägen. Payás rörelse MCL kräver en öppen och opartisk utredning.

Liksom Sverige har Spanien har bett att få sin landsman hemsänd snarast möjligt.


Lars Pedersen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.