Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambassadarbetare har frigivits av Kina

Simon Cheng Man-Kit greps av Kinesisk polis under en affärsresa till Shenzen. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Tusentals demonstranter marscherade genom Hongkongs gator med brittiska flaggor efter gripandet. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Den brittiske ambassarbetaren, Simon Cheng Man-Kit, som frihetsberövades av Kina tidigare i månaden har frisläppts står det på en Facebooksida som sköts av Chengs familj. 

Det rapporterar BBC

Tisdagen 8 augusti försvann Simon Cheng Man-Kit, som arbetar vid Storbritanniens ambassad i Hongkong, under en företagsresa i Shenzhen. 

Till en början förnekade Kinas utrikesdepartement att man hade något med den 28-årige ambassadarbetarens försvinnande att göra. 

Det var inte förrän under onsdagen, drygt två veckor efter Cheng Man-Kits försvinnande, som man uppgav att 28-åringen gripits misstänkt för ”störande av allmän ordning” skriver BBC

Har frigivits 

Nu rapporterar BBC att Simon Cheng Man-Kit återigen släppts av Kinesiska fastlandet. Detta efter att 28-åringens familj själva publicerat beskedet på sin Facebooksida och tackat för all support skriver nyhetsbyrån AFP. 

”Simon och hans familj hoppas kunna få lite tid att vila och återhämta sig, och kommer inte att göra några intervjuer för tillfället”, står det i inlägget. 

Det brittiska utrikesdepartementet har tidigare uppgett att man är ”extremt bekymrade” över Simon Cheng Man-Kits situation.

”Vi ger stöd till hans familj och söker efter mer information från myndigheter i Guangdonprovinsen och från Hongkong”, skrev departementet i ett uttalande.

Sedan tre månader tillbaka pågår stora protester i Hongkong. Initialt handlade demonstrationerna om ett kontroversiellt lagförslag som skulle förenkla utlämnandet av brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har även kommit att handla om polisbrutalitet, och en vilja att få slut på Fastlandskinas styre i Hongkong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.