Från vänster: Kajsa Björn, Jonathan Boltron och Danjel Henriksson har seglat jorden runt i två år - utan att kunna något om segling. Foto: Privat.
Från vänster: Kajsa Björn, Jonathan Boltron och Danjel Henriksson har seglat jorden runt i två år - utan att kunna något om segling. Foto: Privat.

Amatörer seglade jorden runt i 40 år gammal båt

Publicerad
Uppdaterad
ÖREGRUND. Danjel Henriksson och hans två kompisar seglade jorden runt - utan förkunskaper och nästan utan pengar på fickan. Nu två år senare är de på väg hem till Umeå.
- Vi har gjort det jävligt bra. Alla var övertygade om att vi skulle dö, men det gjorde vi inte, säger Danjel, 25.
Över två världshav med en 40 år gammal segelbåt och knappt några kunskaper i segling. Det låter som ett projekt dömt att misslyckas, men nu två år och många äventyr senare är Danjel Henriksson, som har sitt föräldrahem i Uppsala, och hans kompisar Jonatan Bonthron och Kajsa Björn helskinnade tillbaka i Sverige igen. På fredag gör båten Sally Blue ett stopp i Öregrund på väg tillbaka till Kalix där resan en gång började.

Månader till havs

Hösten 2005 begav sig de tre vännerna av i den åtta meter långa båten och med 20 000 kronor var i reskassa. Färden har gått över två världshav och tre kontinenter. Försörjt sig har de gjort bland annat genom att ha betalande gäster ombord. Atlanten korsades på 33 dagar medan Stilla Havet tog hela 150 dagar att komma över.
– Efter en vecka kommer man in i en konstig lunk, det blir en stor grej att titta på ett moln som driver förbi.

Vulkanutbrott och stormar

Dramatik har inte saknats längs färdvägen.
– Mitt ute i havet utanför Tonga körde vi igenom ett vulkanutbrott. Helt plötsligt var havet brungrått och fullt av sten. Det var som att köra igenom en gröt av kvicksand. Och i Vanuatu  gick vi ut i storm. En våg bröt in över sittbrunnen och väckte dem som låg och sov.
Bäst tyckte Danjel om den lilla autonoma korallatollen Niue i Stilla havet, känt som distributör av domännamnet .nu.
– Den ligger mitt ute i ingenstans, det tar en vecka att segla till närmaste ställe. Samtidigt är det världens enda land som har gratis internet för alla.

Upptäcka vikingarnas väg

I höst väntar studier i Umeå för Danjels del. Men han planerar redan nästa seglats.
– Jag skulle vilja åka längs de gamla vikingalederna, till Island, Grönland och Newfoundland. Det skulle vara intressant att se hur hårt vikingarna hade det på sina resor. Men då ska jag köpa en ny båt - den här är lite sliten, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag