Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amatörer seglade jorden runt i 40 år gammal båt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Från vänster: Kajsa Björn, Jonathan Boltron och Danjel Henriksson har seglat jorden runt i två år - utan att kunna något om segling.
Foto: Privat.

ÖREGRUND. Danjel Henriksson och hans två kompisar seglade jorden runt - utan förkunskaper och nästan utan pengar på fickan. Nu två år senare är de på väg hem till Umeå. 

- Vi har gjort det jävligt bra. Alla var övertygade om att vi skulle dö, men det gjorde vi inte, säger Danjel, 25.

Över två världshav med en 40 år gammal segelbåt och knappt några kunskaper i segling. Det låter som ett projekt dömt att misslyckas, men nu två år och många äventyr senare är Danjel Henriksson, som har sitt föräldrahem i Uppsala, och hans kompisar Jonatan Bonthron och Kajsa Björn helskinnade tillbaka i Sverige igen. På fredag gör båten Sally Blue ett stopp i Öregrund på väg tillbaka till Kalix där resan en gång började. 

Månader till havs

 Hösten 2005 begav sig de tre vännerna av i den åtta meter långa båten och med 20 000 kronor var i reskassa. Färden har gått över två världshav och tre kontinenter. Försörjt sig har de gjort bland annat genom att ha betalande gäster ombord. Atlanten korsades på 33 dagar medan Stilla Havet tog hela 150 dagar att komma över. 

 – Efter en vecka kommer man in i en konstig lunk, det blir en stor grej att titta på ett moln som driver förbi.

Vulkanutbrott och stormar

 Dramatik har inte saknats längs färdvägen.

 – Mitt ute i havet utanför Tonga körde vi igenom ett vulkanutbrott. Helt plötsligt var havet brungrått och fullt av sten. Det var som att köra igenom en gröt av kvicksand. Och i Vanuatu  gick vi ut i storm. En våg bröt in över sittbrunnen och väckte dem som låg och sov. 

 Bäst tyckte Danjel om den lilla autonoma korallatollen Niue i Stilla havet, känt som distributör av domännamnet .nu. 

 – Den ligger mitt ute i ingenstans, det tar en vecka att segla till närmaste ställe. Samtidigt är det världens enda land som har gratis internet för alla.

Upptäcka vikingarnas väg

 I höst väntar studier i Umeå för Danjels del. Men han planerar redan nästa seglats.

 – Jag skulle vilja åka längs de gamla vikingalederna, till Island, Grönland och Newfoundland. Det skulle vara intressant att se hur hårt vikingarna hade det på sina resor. Men då ska jag köpa en ny båt - den här är lite sliten, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.