Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amandas vädjan: Hämta hem mig

Det här behöver du veta om mångmiljonstaden där Coronaviruset bröt ut.
Amanda Wall är på plats i Wuhan.
Foto: Privat
”Jag vill gärna komma hem”, säger Wall till SVT.
Foto: Privat
UD har ännu inte tagit något beslut om att ta hem svenskar från staden.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA

Svenska Amanda Wall, 22, bor i Wuhan och är nu fast på det stängda universitetsområdet där hon bor – nu vill hon hem, berättar hon för SVT Nyheter.

Men UD har ännu inte tagit något beslut om att ta hem svenskar från staden. 

Steg för steg stänger coronavirusets epicentrum, miljonstaden Wuhan i Kina. Staden är, tillsammans med andra virusdrabbade städer, satt i karantän. 

Drabbade kinesiska städer har satts i karantän för att stoppa spridningen av viruset, däribland virusets epicentrum Wuhan. Flera stora företag har stoppat resor till och från städerna – bland annat Ikea – och många flygbolag har stoppat alla direktflyg från Kina.  

Wuhan, som i vanliga fall är en pulserande stad med 11 miljoner invånare, stänger steg för steg igen. 

Studenten Amanda Wall, 22, är en av de som är fast i staden. Hon bor på universitetsområdet som är stängt, och sedan flera dagar krävs tillstånd för att lämna området. Nu vill hon hem, säger hon till SVT: 

 – Det betyder att jag måste sitta i karantän i två veckor men det kan jag ta. Jag vill gärna komma hem, säger hon till kanalen.

Campus stängt – hög säkerhet

Hon berättar för kanalen att säkerhetsåtgärderna är många – varje gång någon lämnar campus tar personal sedan tempen på dem. 

– Jag känner mig säker där jag är nu eftersom jag har mat varje dag och vi har personal på skolan som kan ta hand om mig. Men när man är i en stängd stad och man inte vet hur länge man ska ha det så här så vill man hem, säger hon till SVT.

När Amanda Wall tidigare talade med Expressen sa hon att det var en förvirrande tillvaro. 

– Man känner sig väldigt förvirrad för vi måste stanna inomhus, och det enda man kan göra är att vänta på nyheter. Det är det man kan göra, vänta och försöka hålla sig säker. 

Vad är coronaviruset?

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus. De flesta finns hos olika djurarter och endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.

•••

Sju coronavirus kan smitta människor och ger varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning.

•••

2003–2004 bröt en epidemi ut av ett nytt coronavirus som kallas sars. 8 000 människor smittades, varav över 750 dog.

•••

2012 upptäcktes på arabiska halvön en ny variant av coronavirus som kallas mers. 2 000 drabbades, 700 dog.

•••

Nya coronaviruset som kallas n2019-CoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan och upptäcktes i slutet av december.

USA har precis inlett evakuering av amerikanska medborgare i staden, medan länder som Australien, Frankrike, Storbritannien och Sydkorea alla planerar liknande åtgärder. Omkring 15 svenskar befinner sig på plats – men svenska UD har inte tagit liknande steg. 

”Vi står i kontakt med ett antal svenska medborgare som befinner sig i området. De har själva tagit kontakt med oss för att informera om att de är i regionen. Ambassaden kan vid behov bistå i kontakter med lokala myndigheter”, skriver presstalesperson Julia Eriksson Pogorzelska.

Världshälsoorganisationen WHO har dock motsatt sig evakuering av utländska medborgare från smittdrabbade städer då detta riskerar att öka spridningsrisken, rapporterar Ekot

Hör Amanda Wall om situationen på campus i Wuhan:

Hör svensken på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.