Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda mobbades till döds – man gripen

Amanda Todds video spreds som en löpeld över nätet. Nu har en man gripits misstänkt för inbladning i trakasserier som ledde till att hon tog sitt liv.

På skärtorsdagen berättade den federala polisen i Kanada att en 35-årig man i Holland gripits för inblandning i fallet. Mannen misstänks ha utsatt flickor i Storbritannien, Holland och USA för utpressning och misstänks också för barnpornografibrott.

– Det här är verkligen en dag vi har längtat efter, sa Carol Todd, Amandas mamma till lokala medier i Kanada.

Mobbades i flera år

15-åriga Amanda Todd hade mobbats på nätet i flera år. Trots att hon bytte skola flera gånger fortsatte trakasserierna. Till slut publicerade hon en video på Youtube där hon berättar sin historia. Några veckor senare, i september förra året, hittades den kanadensiska flickan död i vad som visade sig vara ett självmord.

Videon med Amanda spred som en löpeld över internet och Amandas mamma ville att videon skulle användas för att hjälpa utsatta unga.

–  Jag tycker att videon ska spridas och användas som ett anti-mobbnings-verktyg. Det är vad min dotter hade velat, sa hon till Vancouver Sun i oktober förra året.

Den tragiska historien började redan när Amanda gick i sjunde klass. Hon brukade chatta med sina vänner i webbkamera och även träffa en del nya bekantskaper på nätet.

Övertalades

En av dem hon träffade var en kille som överöste henne med komplimanger och övertalade henne att visa brösten. Ett år senare kontaktade killen henne på Facebook och hotade att sprida bilderna till alla hon kände. Han hade tagit reda på allt om henne, var hon bodde, vilka vänner hon hade, vilken skola hon gick i.

Några månader senare knackade polisen på dörren, han hade börjat sprida bilden till alla som kände Amanda. Händelsen skickade henne ner i en ond spiral och trots att hon bytte skola flera gånger avtog inte trakasserierna.

Till slut tog hon sitt liv.

Mannen som har gripits misstänks ha kontaktat unga flickor och lurat dem till att till exempel visa brösten.

– Han ska sen ha använt det materialet för att tvinga flickorna att spela in mer material, säger en av de holländska åklagarna som jobbar med fallet till nyhetsbyrån AP.