Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda Linds löfte efter kritiken: Då kommer svar

”Vi ska inte ha någon trängsel”
I en text kräver Expressenkrönikören Jonas Gardell kulturminister Amanda Linds avgång.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Kulturminister Amanda Lind, MP.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Stora delar av kultureliten sluter upp bakom Jonas Gardells kritik i Expressen mot Amanda Lind, MP.

Nu svarar kulturministern att förändring kan vara nära – och att regeringens besked kommer ”de närmaste veckorna”.

– Jag ser absolut behov av ytterligare stöd.

I en text som publicerades under måndagen krävde Expressens kulturskribent Jonas Gardell kulturminister Amanda Linds, MP, avgång. 

”Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen,” skrev han bland annat. Stora delar av Kultursverige ställde sig bakom Jonas Gardell, däribland artisten Sarah Dawn Finer, artisten Niklas Strömstedt och komikern Johan Rheborg.

Också från idrottshåll höjdes röster mot Amanda Lind. Svensk elitfotboll skrev ett öppet brev: ”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”.

”Förstår att de behöver tydliga besked”

Jonas Gardell krävde Amanda Linds avgång. På måndagskvällen svarade hon att hon inte tänker avgå – men:

– Jag ser det snarare som att min uppgift och mitt ansvar nu är än viktigare än någonsin. Jag har från dag ett varit fullt fokuserad och engagerad i att driva fram lösningar för kulturen och idrotten. Det kommer jag fortsätta kämpa hårt för, säger ministern.

Kritikerna menar att Amanda Lind brustit i sin roll som kulturskråets företrädare i coronakrisen och att vissa restriktioner är motsägelsefulla – till exempel att det är okej att stora mängder människor vistas i ett köpcenter, men att man inte får ha en konsert eller föreställning för mer än 50 personer. 

Amanda Lind svarar:

– Jag förstår och vet att branscherna behöver tydliga besked för att kunna planera, säger hon och fortsätter:

– Regeringen kommer lämna besked inom ett par veckor om vad som kommer gälla framåt, vad gäller de här begränsningarna. 

Amanda Lind: ”Är ett stort problem”

Många kulturarbetare frilansar och har sedan tidigare osäkra jobb. I coronapandemins Sverige har många förlorat sin enda inkomstkälla, utan att staten klivit in och täckt upp. 

– Det är ett stort problem att många inom kulturen faller mellan stolarna, säger Amanda Lind.

– Många är egenföretagare och många har sina huvudsakliga intäkter under sommaren, jag är medveten om det.

Vad gör du för dem?

– Vi är ju flera ministrar i regeringen som är inblandade. Både i stöd till branscherna men också i frågan om begränsningarna. Jag ser absolut behov av ytterligare stöd, säger Lind.

Svenska fotbollförbundet sätter press på idrottsministern Amanda Lind, vill att regeringen ser över förbudet mot publik på arenorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.