Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda Linds make: ”Jag har varit konstnär i 30 år”

Amanda Lind, 38, är kultur- och demokratiminister, med ansvar för idrottsfrågorna.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Amanda Linds man konstnären Björn Ola Lind.
Foto: Cisternfestivalen 2009
Amanda Lind och statsminister Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges nya kulturminister Amanda Lind (MP) har väckt stort intresse. 

Hon lever ihop med multikonstnären Björn Ola Lind, som sysslar med film och experimentell konst. 

Björn Ola Lind är intresserad av ursprungsbefolkningar och är själv upptagen som en del av den australiska ursprungsbefolkningen aboriginerna. 

– Jag har lärt mig att spela deras traditionella instrument, säger han. 

En av de stora överraskningarna i Stefan Löfvens (S) regering är den nya kulturministern Amanda Lind (MP). 

Direkt efter utnämningen blev hon omdiskuterad och hon har fått hård kritik för ett hyllningsinlägg där tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan förekom. Kaplan tvingades avgå efter samröre med extremistiska organisationer. 

Amanda Lind, 38 år – regeringens yngsta minister – är utbildad psykolog och har tidigare varit kommunalråd i Härnösand och partisekreterare för Miljöpartiet. 

Björn Ola Lind under ett performance.
Foto: Cisternfestivalen 2009

Sedan 15 år tillbaka lever hon ihop med konstnären Björn Ola Lind, 55. 

– Jag har varit konstnär i 30 år och halva den tiden har jag bott med Amanda. Hon har en väldigt bra inblick i konstnärers situation. Hon har ett stort och brett kulturintresse, kanske bredare än vad jag har fastän jag har jobbat med det, säger han. 

Konstnären Björn Ola Lind 

Björn Ola Lind beskriver sig själv som en multikonstnär, som livnär sig genom att arbeta med film. Han har studerat vid konstfack och är aktuell med filmen ”Mjandash - renarnas rådare” som finns på SVT play. 

Björn Ola Lind, 55.
Foto: Privat

Men han sysslar också med butoh-dans, en japansk modern dansform, och med mer experimentell konst med performance och ljud. 

I sociala medier finns bilder på Björn Ola Lind där han vitmålad i ansiktet svävar ovanför en stubbe och där han framträder spelandes på en järnlur tillsammans med en man som kallas Andris Fågelviskaren. 

– När jag jobbar med film är det inte så smalt, det går ut brett och sänds på SVT. Men den här konsten som jag gör vid sidan av, det kan man säga är smalare. Men det är inte särskilt svårt, utan det är ju musik eller föreställningar som produceras, det är inte komplicerat. Men i jämförelse med att jobba mot SVT är det smalt, säger han. 

https://youtu.be/V_L-f035zo8

Björn Ola Lind om Amanda Lind: ”Resultatinriktad” 

Björn Ola Lind är intresserad av ursprungsbefolkningar och har de senaste åren riktat in sig på den samiska befolkningen. 

Han berättar att han har lärt sig spela traditionella instrument som spelas av stammen Bundjalung, som tillhör den australiska ursprungsbefolkningen, aboriginerna. 

– Jag har blivit accepterad och upptagen som en del av stammen Bundjalung people, som de heter. Det blir man på grund av att de accepterar en och ser en som en broder. Det handlar om en ömsesidig respekt.

– Jag har lärt mig att spela deras traditionella instrument. Sedan har jag också jobbat mycket med våra gamla nordiska instrument och med gamla sångtekniker. Men just med Andris Fågelviskaren är det en järnlur jag spelar på. Den påminner om aboriginernas traditionella instrument yidaki, säger han.

Björn Ola Lind berättar att han har jobbat med filmer baserade på samisk mytologi i 15 år och att också Amanda Lind känner väl till frågorna. 

– Hon är väldigt insatt i samernas situation och hon brinner för de här frågorna. Hon har också ett stort sportintresse, kollar mycket på sport och är aktiv själv. Sportintresset delar jag inte med henne. Hon är väldigt resultatinriktad, det blir mycket verkstad när hon jobbar med politik, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.