Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda Linds lönelyft – med en miljon kronor

Amanda Lind har ökat mest i lön i Stefan Löfvens regering. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturminister Amanda Linds årsinkomst har tredubblats i samband med tillträdet som kulturminister. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

När kulturminister Amanda Lind tillträdde sin nya tjänst gjorde hon en rejäl löneökning.

Miljöpartisten tjänar numera tre gånger mer än hennes tidigare årslön, rapporterar SVD.

En minister i Sveriges regering drar månatligen in en lön på 136 000 kronor – och har därmed en årsinkomst på 1 632 000 kronor, enligt ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden.

För kulturminister Amanda Lind (MP), innebär det att hennes lön ökat markant i samband med att hon blev ny kulturminister den 21 januari i år. I jämförelse med Amanda Linds senaste tillgängliga inkomstuppgift hos Skatteverket, från 2017, har hennes årsinkomst tredubblats, rapporterar SVD.

Under 2017 arbetade Amanda Lind som partisekreterare för Miljöpartiet med en årlig taxerad förvärvsinkomst på 543 300 kronor. Det innebär ett rejält lönelyft till kulturministerns nuvarande årslön på drygt 1,6 miljoner kronor.

Amanda Lind och Stefan Löfven. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ökat mest i regeringen

Av regeringens 22 ministrar är det Amanda Lind som ökat mest i inkomst i och med regeringsskiftet. På andra plats ligger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, som ökat från en årsinkomst 2017 på 915 300 kronor till nuvarande ministerlön på 1,6 miljoner kronor. Tredje i raden att ta ett rejält kliv uppåt i lön är landsbygdsminister Jennie Nilsson, (S), som gått från en årslön på 919 200 kronor till nuvarande 1,6 miljoner kronor.

Statsminister Stefan Löfven har en lön på 172 000 kronor i månaden, vilket innebär en årsinkomst på 2 064 00 kronor om året.