Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda Linds liv – innan hon blev yngsta ministern

Amanda Lind (MP) är beredd på debatt.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges nya kulturminister är legitimerad psykolog, gift med en konstnär – och har under en tid studerat naturmedicin på folkhögskola.

Intresset för miljöpartisten Amanda Lind, 38, har varit enormt.

– Man ska inte tacka ja till kulturministerposten om man inte är beredd på debatt, säger Amanda Lind i ”Studio Ett”.

Bara några timmar efter offentliggörandet av den nya kultur- demokrati och idrottsministern hade Amanda Linds kompetens ifrågasatts från både kultursidor och idrottsvärlden.

Det blev inte lättare när Mehmet Kaplan – som tvingades avgå efter samröre med högerextrema och islamistiska organisationer – förkom i ett hyllningsinlägg till de gamla miljöpartistiska ministrarna. 

Amanda Lind försvarade sig. I TV4:s ”Nyhetsmorgon” sa hon på tisdagen att det var rätt att Kaplan avgick, men att hon ville inkludera alla som var en del av partiets historia. Senare uttalade hon sig även i Sveriges Radios ”Studio Ett”:

– Man ska inte tacka ja till kulturministerposten om man inte är beredd på debatt. Kultur är ett ämne som väcker känslor, säger Amanda Lind.

Om sin syn på kultur säger Lind i programmet:

– Kulturen och konsten ska vara fri utan politisk styrning. Det är fundamentet för ett demokratiskt och levande samhälle. Så fort man börjar styra och forma kulturen finns det jättestora risker. Kreativiteten ska kunna flöda fritt.

Amanda Lind mest omtalad ny minister

Sammantaget ledde uppmärksamheten till att Amanda Lind blev den mest omdiskuterade nya minister på sociala medier på måndagen, enligt Dagens Nyheters sammanställning. Hon är också yngst i den nya regeringen. Men att påstå att hon varken bryr sig om kultur- eller idrottsfrågor tycks ha liten grund. 

I en intervju med lokala Yippie Härnösand från 2016 berättar Amanda Lind om sitt stora intresse för medeltid, rollspelskultur och serietidningar. Hon har spelat tennis sedan barnsben och försöker alltid gå på hockey när hon besöker barndomsstaden Luleå.

Hennes mamma är apotekare och pappan präst. Även om hon inte identifierar sig som kristen var det ”via kyrkan” hon hittade till miljöpolitiken, säger Amanda Lind i intervjun. Den dåvarande partisekreteraren beskrivs som ett av stadens mest kända ansikten tillsammans med sin make, den 17 år äldre multikonstnären Björn Ola Lind, 55. 

Björn Ola Lind hyllar sin fru

Han tycker att Amanda Lind är ”klippt och skuren” för rollen eftersom kultur, demokrati och idrott är hjärtefrågor.

– Hon är skarp och har lätt att sätta sig in i olika frågor. Dessutom har hon ett brett kulturintresse. Alltifrån e-sport till traditionell musik, både klassisk och folkmusik, men också dans, konst, teater och olika ursprungskulturer, säger Björn Ola Lind till DN.

De träffades i Härnösand sommaren 2005 när Amanda Lind hade uppehåll i sina psykologstudier i Umeå. Efteråt jobbade hon som legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin i tre år. Hennes karriär inom kommunpolitiken inleddes redan 2002.

Studerade naturmedicin: ”Trivdes bra”

I kontrast till det prestigefyllda psykologprogrammet har Amanda Lind ägnat sig åt helt andra studier. På Nordens folkhögskola Biskops-Arnö i Uppland läste hon utbildningen i Naturens medicin mellan 2004-2005, enligt kursföreståndaren Janne Hallqvist. 

På kurserna fördjupar man sig i exempelvis örtmedicin, ayurveda, akupunktur och kinesisk medicin, med ett stort fokus på skolans egen örtträdgård. 

”Då och då har vi danspauser för att hålla energin flödande. Nästan alla som deltar kursen Naturens medicin upplever påtagligt att de utvecklas som människor”, står det i kursbeskrivningen.

– Det händer något med människor när man går på folkhögskola. Naturmedicin handlar om samband mellan kropp och psyke, och vi diskuterar mycket om hur det hänger ihop. Det blir en atmosfär där man kan prata om hur man mår. 

Janne Hallqvist säger att han minns nästan alla elever sedan han startade kursen 1984, och att Amanda Lind ”trivdes bra”. Han tycker att det är roligt att en minister nu blir representant för utbildningen.

– Det är kul. Det finns alltid någon som har lite fördomar, men det är inget problem. Folk får tycka vad de vill.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.