Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda Lind trotsar Kina – ska dela ut priset

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Kulturminister Amanda Lind (MP).
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai har varit fängslad i Kina sedan 2015.

Kinas ambassadör, Gui Congyou, säger att påföljder kan följa om förläggaren Gui Minhai får Tucholskypriset i sin frånvaro.

Trots det tänker kulturminister Amanda Lind (MP) dela ut priset i kväll.

”Amanda Lind kommer att dela ut priset”, bekräftar hennes pressekreterare, Josefin Sasse i ett mejl till Expressen.

Trots ambassadens hot kommer kulturminister Amanda Lind (MP) att dela ut Svenska PEN:s Tucholskypris till Gui Minhai i kväll. Priset ska tilldelas den svensk-kinesiske förläggaren i sin frånvaro.

Kinas ambassadör, Gui Congyou, har å sin sida manat den svenska regeringen att bojkotta prisutdelningen. I ett uttalande på ambassadens sajt säger han att de inblandade i Sverige inte kan ”förvänta sig att kunna känna sig lugna”. Uttalandet uppges ha gjorts under en intervju Sveriges Radio.

Svaret från regeringen har varit att avfärda ambassadörens uttalanden. Amanda Linds pressekreterare, Josefin Sasse, bekräftar att priset kommer att delas ut som väntat.

”Amanda Lind kommer att dela ut priset”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Tom stol på scenen

I en intervju med Sveriges Radio beskriver kulturministern vidare att hon ser ambassadörens hot som ”allvarligt.

– Det är givetvis allvarligt och vi har framfört till kinesiska företrädare att vår syn ligger fast och att Gui Minhai självklart ska frigivas, säger hon till radiokanalen.

Priset, som ligger på 150 000 kronor, kommer att delas ut på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. För att symbolsera Gui Minhais frånvaro kommer en tom stol att placeras på scenen.

– PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri, har ordförande Jesper Bengtsson tidigare sagt till Expressen. 

Gui Minhai

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator. 

I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003. 

Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri. 

Nu, under fredagen, får Gui Minhai Tucholskypriset som varje år tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.