Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda Lind svarar på kritiken från Jonas Gardell

Kulturminister Amanda LindFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas GardellFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kulturminister Amanda Lind har svarat på kritiken från kultursverige.

Jonas Gardell krävde Linds avgång i en kulturartikel i Expressen, och fick brett stöd i sociala medier när han anklagade Lind för att inte ”kunna tillräckligt om kultur”.

– Jag kände att ”men herregud, jag har ju jobbat i tio år med kulturpolitik”, säger Lind i podden Assefa Schlingmann.

Författaren och dramatikern Jonas Gardell har krävt Amanda Linds avgång och efterfrågat ”en riktig kulturminister” i coronakrisen.

I en uppmärksammad kulturartikel i Expressen skriver Gardell: 

”Amanda Lind, du menar säkert väl, men helt ärligt, jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet, och du har uppenbart inte kunnat hävda dig i regeringen. Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss.

Han kräver ”en kulturminister som kan något, det allra minsta, om branschen”.

Lind: ”Irriterad och arg”

I podden Assefa Schlingmann, som drivs av PR-konsulten Lili Assefa och författaren och ex-politikern Per Schlingmann, får Amanda Lind frågan om kritiken gjort henne ledsen.

– Det som Jonas Gardell sa och skrev, och som inte gjorde mig ledsen utan mer irriterad och kanske arg och känner att ”det stämmer inte” är att jag inte skulle ha kunskap, säger hon och fortsätter:

– Det är ju någonting jag fick höra också när jag tillträdde som kulturminister: ”vem är hon, vad kan hon om kulturpolitik” och jag kände att ”men herregud, jag har ju jobbat i tio år med kulturpolitik”, visserligen lokalt och regionalt men också som partisekreterare och mejslat fram våra kulturpolitiska program och liknande.
Jonas Gardell har avböjt att kommentera Amanda Linds uttalanden i podden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.