Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda Lind om kritiken: ”Blev en riktig rivstart”

Amanda Lind, kulturminister (MP). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Det har stormat kring landets nya kultur- och demokratiminister.

Nu berättar Amanda Lind om första tiden som minister – och svarar på kritiken efter inlägget om Mehmet Kaplan.

– Det blev en riktig rivstart, säger hon i Senaste Nytt i Expressen TV.

När en regering väl kom på plats tog det inte lång tid innan den nya kulturministern hamnade i blåsväder. Amanda Lind (MP) hade i ett inlägg på sociala medier hyllat den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan. 

Tar avstånd från Kaplan

Kaplan fick avgå efter att hans kopplingar till den ultranationalistiska organisationen Grå vargarna uppdagades. Kritikerna menar därmed att inlägget är kontroversiellt.

– Jag har lyssnat på kritiken. Sen var inte den här texten riktad specifikt mot Mehmet och jag tycker det också är bra att jag fått förtydliga att det var bra och rätt att han avgick. Han gjorde flera fel och jag tar avstånd från det som gjorde att han avgick. Men jag lyfter fram honom som en del i vår historia, säger Amanda Lind. 

Amanda Lind anser inte att rapporteringen om henne har varit orättvis. 

– Som statsråd ska man tåla att bli granskad, säger hon. 

Snabb med att svara på kritiken

Samtidigt som Amanda Lind fått utstå mycket kritik var hon också snabb med att svara på den. Hon har medverkat i flertalet nyhetssändningar och artiklar. Press- och yttrandefriheten är ju ett område som ligger på hennes bord som minister. 

– Man vill ha en minister som står upp för kulturfrågorna. Det finns en väldigt stor och bred debatt i dag om kulturfrågorna. 

Var du förberedd på det?

– Även om jag varit kommunalråd är jag fortfarande för många ett okänt namn och det väcker också en hel del frågor, säger Amanda Lind. 

Amanda Lind om makens konst

Förutom inlägget om Kaplan i sociala medier, väcktes snart stor nyfikenhet kring Amanda Linds make och deras gemensamma liv tillsammans. 

– Min familj är vana vid det här, även om det blir mer uppmärksamhet. 

Hennes make, multikonstnären Björn Ola Lind, jobbar bland annat med film och experimentell konst.

– Han står för sin konst och det får tala för sig, säger Amanda Lind. 

Ser upp till Alice Bah Kuhnke

När Amanda Lind tillträdde som kulturminister var det i  partikamraten Alice Bah Kuhnkes fotspår. Lind vill likt Bah Kuhnke se en fortsatt satsning på kulturen.

– I min roll som kulturminister ska kulturen få vara fri och blomstra men också se till att människor kan ta del av den. 

Själv är hon en allätare när det kommer till kultur.

– Jag gillar alltifrån att gå på bio till att läsa böcker med mina barn. Kultur är så fantastiskt mycket, säger Amanda Lind. 

Amanda Lind, 38 år, är regeringens yngsta minister. Hon är utbildad psykolog och har tidigare varit kommunalråd i Härnösand och partisekreterare för Miljöpartiet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!