Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda Lind: Kultur och idrott ska inte vara klassfrågor

Kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) vill förbättra arbetsvillkoren för kulturarbetare. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedan tillträdet som minister under måndagen har Amanda Lind redan hunnit med att delta vid filmfestivalen i Göteborg och på Idrottsgalan. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förbättrad tillgänglighet, mer mångfald och mer resurser.

Det är vad den nya kulturministern Amanda Lind (MP) vill jobba mot inom kulturen och idrotten.

Men för det krävs större budgetstöd – och ändringar i M/KD-budgeten.

– Det är klassfrågor redan i dag, säger hon i intervju med TV4:s Nyhetsmorgon.

Sveriges nya kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) ser flera problemområden inom sina ansvarsområden kultur och idrott som liknar varandra. 

Främst handlar det om brist på mångfald, knapphändiga resurser och brist på tillgänglighet.

– Konstnärer och kulturskapare lever i dag under väldigt tuffa villkor. Och på samma sätt kan man även titta på idrottssidan, att det är många föräldrar, ledare och tränare som kämpar på med väldigt knappa resurser, säger Amanda Lind i intervju med TV4.

Hon lyfter att det nu görs utredningar för att se över hur kulturen och idrotten ska kunna stärkas framöver.

Bland annat kommer förslag om att göra stipendier till kulturskapare pensionsgrundande och att anpassa socialförsäkringssystemen efter kulturinriktat småföretagande.

Vill återinföra kulturskolebidraget

Samtidigt menar hon att man måste göra både idrotten och kulturen mer tillgänglig. Fler måste få möjlighet att delta i föreningssporter, och kulturen ska inte avgränsas till storstäder och överklassen.

– Det är klassfrågor redan i dag, konstaterar Amanda Lind.

Men för att det krävs ytterligare jobb – och ett större budgetstöd. Exempelvis handlar det om att återinföra kulturskolebidraget, som ströks i M/KD-budgeten. 

– Det är något som vi är överens om med C och L att vi ska skapa goda förutsättningar för alla barn att ta del av kulturskolan, och då är kulturskolebidraget något jag vill återinföra så snart som möjligt. Men det blir en fråga för budgeten, säger hon till TV4.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!