Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda Knox svåra beslut – fyra år efter frigivningen

Bilder från när Amanda Knox till slut friades.
Amanda Knox dömdes för mordet på sin rumskompis, men friades till slut efter en flera år lång rättsprocess. Foto: TED S. WARREN / AP

När den amerikanska studenten Amanda Knox hade suttit i italienskt fängelse i fyra år, oskyldigt dömd för mordet på sin rumskompis, gav hon ett löfte: hon skulle aldrig återvända till Italien. 

Men nu har hon ändrat sig. 

Fyra år har gått sedan den italienska Högsta domstolen till slut friade amerikanska Amanda Knox för mordet på sin brittiska rumskamrat Meredith Kercher. Då hade Knox redan suttit i fängelse för mordet i fyra år och har blivit dömd för mordet två gånger. 

När den andra rättegången hade ägt rum svor hon på att aldrig återvända till Italien, men nu har Knox ändrat sig.

https://twitter.com/amandaknox/status/1125767596744175616

”Italy Innocence Projekt fanns inte när jag blev felaktigt dömd i Perugia. Jag känner mig hedrad över att få tacka ja till deras inbjudan att tala till det italienska folket på detta historiska evenemang, och återvända till Italien för första gången”, skriver hon på Twitter.

Knox kommer att tala under ett seminarium med titeln ”dömd av media”. 

– Amanda har blivit definitivt frikänd i rätten, men i allmänhetens ögon är hon fortfarande skyldig eftersom hon blivit ett offer för en barbariska medial rättegång, säger Guido Sola, grundaren för den italienska organisationen Criminal Justice Festival som seminariet hålls på, till CNN.

Rumskompisen hittades mördad

Det var i november 2007 som utbytesstudenten Amanda Knox kom hem till huset i Perugia, Italien och såg att ytterdörren till huset stod på glänt. 

Den brittiska studenten Meredith Kercher var på en utbytestermin i Italien när hon våldtogs och mördades. Foto: ANONYMOUS / AP POLICE

Inne i sitt låsta rum låg Meredith Kercher våldtagen och mördad – och en lång rättsprocess inleddes. Den italienska polisen riktade omedelbart blicken mot Knox och hennes pojkvän och en teori om svartsjuka och sexlekar som spårat ur jobbades fram. 

Knox och pojkvännen dömdes, mot sitt nekande, till mord – och trots att en bekant till Kerchner, vars fingeravtryck hittats i blodpölarnas i hennes rum senare dömdes för mordet – stod domen mot Knox fast. Det var inte förrän 2015 som den Högsta domstolen till slut friade henne från brottet. Då hade det gått åtta år sedan rumskompisen hittades död.