Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda Jonegård, 28, inväntar orkanen Irma

Amanda Jonegård bor och studerar i Hillsborough County, i närheten av Tampa. Foto: Facebook
Natten till måndag väntas orkanen nå Tampa. Foto: Facebook
Irmas vindar når Naples, Florida på söndagen. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Orkanen Irma har slagit till mot USA och väntas röra sig upp längs Floridas västkust. 

Natten till måndag väntas den slå till hårt mot Tampa-området – där svenskan Amanda Jonegård, 28, bor och studerar.

Men 28-åringen har valt att inte evakuera. 

– Jag tänkte att det nog inte blir så pass illa och när jag väl insåg faran så kändes inte bilköer som en bättre plan, säger hon. 

Sofia Palm, 21, befinner sig på ett hotell i Orlando tillsammans med sin mamma och dotter.

– Man känner sig fortfarande maktlös. Jag vet inte vad som väntar oss, säger hon. 

Sju miljoner har evakuerat och tre personer har dött till följd av Irma som nådde Floridas kust under söndagseftermiddagen svensk tid. 

Klockan 15.10 svensk tid nådde Irma Cudjoe Key – som ligger i lower Florida Keys – där vindhastigheter har uppmätts till 210 kilometer i timmen. Orkanen fortsätter nu norrut med en hastighet på cirka 15 kilometer i timmen. 

I natt lokal tid väntas den nå Tampa Bay-området. 

Svenska Amanda inväntar orkanen

Amanda Jonegård, 28, bor och studerar i Hillsborough County som ligger i närheten av Tampa. 

Hon har valt att inte evakuera utan kommer att stanna i staden där det i skrivande stund råder något form av lugn före storm. 

– Det är mer duggaktigt regn, men det blåser lite. De skickar tornado-varningar just nu. Jag skulle egentligen kört till en kompis men jag valde att vänta för jag är lite mer rädd för tornados än orkanen. De är så snabba och jagar nästan. säger hon. 

 

LÄS MER: Över en miljon utan ström i Florida 

 

AFP skriver att Tampa Bay ses som det mest sårbara området när orkanen tar sig längre norrut. Lokala myndigheter har uppmanat boende att åka till härbergen vid behov. Irma väntas ha nedgraderats till en nivå tre när den når Tampa i natt svensk tid.  

Irmas vindar når Naples, Florida på söndagen. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

"Då är vi nog lite körda"

Amanda Jonegårds grannar har spikat upp plywood-skivor i väntan på orkanen. 

– Många har spikat igen sina fönster och skyddat sig och köpt mat. Ganska många har redan evakuerat och tog sina bilar och bara körde norrut. Men mina grannar är kvar här än så vi har lite tro, säger Amanda. 

Hur kommer det sig att du valde att inte evakuera? 

– Jag tänkte att det nog inte blir så pass illa och när jag väl insåg faran så kändes inte bilköer som en bättre plan. Det finns något spännande med att stanna och se allt hända, och att kunna ta hand om huset. 

 

LÄS MER: 5 siffror som förklarar orkanen Irmas kraft

 

Orkanen väntas drabba området under cirka 14 timmar och många fruktar den stigande vattenytan. 

"Alla vi som bor här är nog lite körda om det blir så mycket som de säger att det kan vara", säger Amanda Jonegård. Foto: Privat

– Jag bor i ett tvåvåningshus, ett så kallat Townhouse som är som lägenheter. Jag har en sjö precis bredvid mig och om den stiger så mycket som de säger så kommer det in vatten i huset tror jag. Alla vi som bor här är nog lite körda om det blir så mycket som de säger att det kan vara, säger Amanda Jonegård. 

Hotell i Orlando avvisar folk

Sofia Palm, 21, som Expressen talade med för ett par dagar sedan, befinner sig nu på ett hotell i centrala Orlando med sin mamma och dotter. Där känner de sig förhållandevis trygga. 

– Nu ösregnar det och blåser lite, men det är ju inatt orkanen ska komma. Snart stängs dörrarna så folk passar på att gå ut med hundarna nu. Nu verkar stämningen lite bättre. Det har varit jätteoroligt, säger hon till Expressen vid 16-tiden, lokal tid.

– Vi hade tur att vi åkte upp en dag innan alla andra. Det är fullt överallt, säger Sofia Palm, och berättar att det kommit folk till hotellet som tvingats vända eftersom det nu är helt fullt.  

 

Sofia Palm, 21, har lämnat Fort Lauderdale och är på söndagen i Orlando. Foto: Privat

 

"Man känner sig maktlös"

När Expressen pratar med henne har Irma precis nedgraderats till kategori två. 

– Det har lugnat mig lite att den har gått ner till två. Det är inte så orolig stämning som det var i går och imorse. Man känner sig fortfarande maktlös, och känner rädsla och oro. Jag vet inte vad som väntar oss. Min största oro är för att min dotter ska bli rädd. För folk säger att det ska låta väldigt högt, säger Sofia Palm, som ändra hoppas att hotellets stormsäkra fönster ska dämpa oljudet. 

– Det känns overkligt. Man tänker inte att det här kan hända oss, fortsätter hon.