Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda, 9, låg död vid templet

Dödsvågen skilde dem åt. Amanda Rosén, till vänster, och hennes tvillingsyster Linnéa hade precis kommit fram till semesterparadiset i Khao Lak när tsunamin kom. De skildes åt i vattenmassorna och nu har Amanda hittats död.
Tvillingsystrarna älskade solen och värmen i Thailand.
Sen kom tsunamin.
Linnéa, 9, överlevde mirakulöst flytande på en planka i havet.
Hennes syster Amanda försvann men har nu hittats död.
Hon låg vid ett tempel. Nu ska vi hämta hem vår lilla tempelflicka, säger mamma Åsa Rosén, 36.
Familjen Rosén från Norrköping – mamma Åsa, pappa Lasse och tvillingsystrarna Amanda och Linnéa – kom till Khao Lak och hotellet Green Beach på annandagen. De lämnade ryggsäckarna vid receptionen i väntan på sin bungalow. I restaurangen beställde de var sin milkshake. – Vi hade varit där tio minuter när vi såg att vattnet försvann och något märkligt vid horisonten. Vi hann inte ens dricka färdigt. Jag blev rädd, tog flickorna i händerna och sprang, berättar Åsa Rosén.

Familjen splittrades

När vågen slog in splittrades familjen. Åsa sögs med i vattenmassorna. – Jag trodde att jag var den enda överlevande. Men när jag tittade åt sidan så såg jag en liten människa på en planka – det var Linnéa. Hennes dotter hade överlevt tsunamin på brädan. Hon kastade sig i vattnet och simmade mot ett träd som hon klättrade upp i. Mamma följde efter sin dotter. – När andra vågen kom satt vi i trädet, höll om och kramade varandra. Jag plågades av tanken att ge mig ut och leta efter Amanda.

Letade på sjukhusen

Alla i familjen överlevde katastrofen – utom Amanda. – Jag letade på vartenda sjukhus och fick hjälp av flera andra personer också. Till slut förstod vi att hon inte överlevt. Samtidigt hade dottern Linnéas infekterade sår på ett ben blivit värre. – När de thailändska läkarna ville lägga in och operera henne insåg jag att vi måste åka hem till Sverige. I torsdags kom beskedet som familjen väntat på. Amanda hade hittats död, i ett tempel i Khao Lak. – Det har varit så mycket tips och ledtrådar på Internet om henne. Ett tips var så likt att jag sa: "Det måste vara Amanda." Hon hade en rosa manchesterkjol och ett vitt linne på sig – till och med underbyxorna stämmer på kroppen som hittats.

"Tempelflickan"

Åsa berättar att tipset om den döda flickan i templet på Internet gick under namnet "tempelflickan": – Det låter så vackert, och nu ska vi resa dit och hämta hem vår lilla tempelflicka. Hon fortsätter: – Någon måste ha hittat henne på stranden och fört kroppen till templet i Khao Lak. Amanda och Linnéa stod varandra nära. De hade rummen intill hemma i huset. Amandas var rödmålat, Linnéas blått. – Amanda var en liten konstruktör. Hon tyckte om lego, kulbanor och bygga hästhinder. Och så älskade hon att rita blommor, berättar mamma Åsa. Amanda var också hästtokig. – Hon red en gång i veckan i Skogslotten, en ridklubb här i Norrköping. Hennes favorithäst hette Greta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!