Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda, 34, är förlovad med sin ljuskrona: ”Härlig att mysa med”

Amanda Liberty ser sig som objektsexuell och lever i ett öppet förhållande med 25 ljuskronor.
Foto: Facebook
Amanda är förlovad med sin ljuskrona Lumiere och har även tatuerat in den på sin ena arm.
Foto: Facebook
Amanda ser det som helt naturligt att ha känslor för sina ljuskronor. ”Jag lyssnar helt enkelt bara på mitt hjärta”, säger hon
Foto: Facebook

De flesta människor attraheras till andra människor.

Amanda Liberty är inte en av dem.

Som objektsexuell dras hon i stället till föremål och är förlovad med en 91 år gammal ljuskrona som heter Lumiere.

– Jag älskar att pussas och mysa med Lumiere, säger hon.

Amanda Liberty, 34, från Leeds i Storbritannien, har aldrig känt sig attraherad av andra människor. Hennes första kärlek var i stället ett trumset som hon blev kär i som 14-åring.

Hennes andra stora kärlek var Frihetsgudinnan som hon var kär i i flera år. Amanda besökte även USA sex gånger för att se Frihetsgudinnan i verkliga livet och hennes sovrum är fullt av souvenirer föreställande statyn, skriver Daily Mail. 

34-åringen säger sig fortfarande älska Frihetsgudinnan men deras förhållande tog slut på grund av det långa avståndet emellan dem. Att vara objektsexuell, även kallat objektofili, en form av sexuell parafili där man är sexuellt och känslomässigt attraherad av livlösa objekt och strukturer.

Två andra kända fall är svenska är svenska Eija-Riita som var gift med Berlinmuren och Carol Santa Fe från Kalifornien, USA, som gifte sig med en tågstation

”Jag har alltid älskat att titta på ljuskronor” säger Amanda Liberty.
Foto: Facebook
Amanda har även varit kär i Frihetsgudinnan.
Foto: Facebook

Pussa och myser med sina ljuskronor

Amanda lever nu ett lyckligt liv med sina 25 ljuskronor, som hon även namngivit. Två av dem är Jewel, Luna och Lumiere. Just Lumiere har fått sitt namn efter ljuskronan i Disney-filmen ”Skönheten och odjuret”.

– Jag har alltid älskat att titta på ljuskronor och när jag såg min första, Luna, var det kärlek vid första ögonkastet.


LÄS MER: Carol har varit förälskad i tågstation i 36 år – nu har de gift sig


Enligt Amanda finns det ingen avundsjuka mellan alla hennes ljuskronor. Hon säger att de vet att Amanda älskar dem alla för deras olika personligheter.

– Jag älskar till exempel att pussas och mysa med Lumiere men jag sover med Jewel varje natt eftersom hon är portabel och härlig att mysa med, säger Amanda.

Hon ser det som att hon lever i en öppen relation med samtliga ljuskronor, skriver Daily Mail.

Amanda tillsammans med ljuskronan Lumiere som hon är förlovad med.
Foto: Facebook

Amanda är förlovad med ljuskronan Lumiere

En av ljuskronorna har dock ändå en extra stor plats i Amandas hjärta. Det är den 91 år gamla ljuskronan Lumiere från Tyskland. 

– Jag kunde inte sluta tänka på henne och hur vacker hon var. Hon har en så vacker form och jag kunde verkligen känna energin hon utstrålade.

Amanda och Lumiere förlovade sig på alla hjärtans dag förra året.

– Jag hoppas att vi så småningom kan ha en parceremoni. Jag har aldrig varit förlovad förut så det känns nytt och spännande, säger hon.

Som ett tecken på sin kärlek till Lumiere har Amanda även tatuerat in ljuskronan på sin arm. Tatuering uppges också vara godkänd av Lumiere.

– Hon säger till mig om hon inte gillar något men hon gillar verkligen tatueringen.

Amanda har tatuerat in fästmön Lumiere på sin arm.
Foto: Facebook

Amanda: ”Lyssnar bara på mitt hjärta”

Många tycker att Amandas relation till sina ljuskronor är udda men hon tycker själv att hennes känslor är helt naturliga.

– Jag vill att folk se hur lycklig mina ljuskronor gör mig och hur mycket de berikar mitt liv. Jag skadar ingen genom att leva i ett förhållande med dem. Jag lyssnar helt enkelt bara på mitt hjärta, säger hon till Daily Mail. 


LÄS MER: Svenska Eija-Riita, 54, är gift med Berlinmuren 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.