Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda, 22: Jag tänker ställa upp i presidentvalet

Har skrivit på kontrakt med kända agenturen.
Amanda Gorman under installationen av president Biden.
Foto: CQ-ROLL CALL / TOM WILLIAMS/CQ-ROLL CALL/SIPA U SIPA USA
Amanda Gorman under installationen av president Biden.
Foto: CHRIS KLEPONIS - CNP / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Studenten Amanda Gorman, 22, har hyllats och blivit världskänd efter Joe Bidens installation.

Nu berättar hon att hon vill delta i en framtida installation – men som president.

Och kändiseliten står bakom henne.

Över en natt visste plötsligt alla vem poeten Amanda Gorman var, Harvardstudenten som läste upp ”The hill we climb” på Bidens installation.

Succén har varit omedelbar och hennes tre böcker har seglat upp som bästsäljare – trots att de inte ens släppts ännu.

– Jag mår så bra, jag är så tacksam. Jag kom hit för att göra det bästa jag kunde med min dikt och att se stödet som jag får, jag kan bokstavligt talat inte ta in allt, säger Amanda Gorman.

Hyllas av eliten

Malala, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres är några av alla de kändisar som hyllar USA:s nya stjärnskott. DeGeneres har redan uttryckt sitt stöd för Amanda Gorman – när hon kandiderar till att bli USA:s president 2036.

I USA måste du vara 35 år gammal för att kandidera, och Gorman har redan nu sagt att hon ska ställa upp. Att bli president snöade hon in sig på som 12-åring.

– Och det är något som min familj tar väldigt seriöst på, eftersom när jag säger något så menar jag allvar, säger Amanda Gorman.

Men fram till dess har hon en del annat att pyssla med.

För när att hon självsäkert klev upp på installationen i sin gula dubbelknäppta kavaj och sitt röda hårband stack hon ut i mängden. På sig hade hon smycken hon fått från Oprah Winfrey, av märket ”Of Rare Origin” och den grekiska juveleraren Nikos Kaulis.

– Mode betyder så mycket för mig och det är mitt sätt att smälta in i historien hos de som kom före mig och hos alla som stöttar mig, säger hon om sitt modeintresse.

Och det gick inte ens en vecka innan modejätten IMG – som bland andra supermodellerna Kate Moss och Gisele Bündchen representerar – skrev kontakt med henne.

Likheten med Biden

Sedan installationen har hennes Twitterkonto fått nästan 1,5 miljoner följare – och hon gör öppenhjärtliga intervjuer med stora amerikanska medier på löpande band.

För programledaren Anderson Cooper i CNN berättar hon om sin likhet med president Biden: Sitt talfel.

– Jag är stolt att vara i språkbristningsklubben med dig och president Biden. För mig var det inte att jag stammande, utan att bokstäver föll bort. För större delen av mitt liv, till fört två eller tre år sedan kunde jag inte säga ”R” och jag har ibland fortfarande svårt med det. Vilket är svårt när man har ”raise” typ fem gånger i en dikt. Jag använde skrivandet för att kunna uttrycka mig.

Se mer:

Amanda Gorman gav sin poesi namnet ”The Hill We Climb”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.