Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda, 15, hittad död efter internetmobbning

Bild från filmen som Amanda Todd, 15, lade ut på Youtube.

Amanda Todd, 15, från Kanada hade mobbats på internet under lång tid. Hon postade hon en video på Youtube där hon berättar sin historia genom textlappar. "Jag har ingen. Jag behöver någon", säger hon.

Några veckor senare, i tisdags natt, hittades hon död i vad som tros vara självmord. Nu sprids videon som en löpeld i sociala medier och hennes mamma Carol Todd hoppas att den kan hjälpa andra unga människor och användas som ett anti-mobbings-vertyg.

"Jag har bestämt mig för att berätta min historia som aldrig tar slut". Så inleder Amanda Todd videon som väcker uppmärksamhet världen över.

Det hela började i årskurs sju. Amanda brukade chatta med sina vänner i webbkameran och träffade även nya bekantskaper, däribland en kille. Han överöste henne med komplimanger och övertalade henne att visa upp sina bröst.

Ett år senare kontaktade han henne på Facebook och hotade att sprida fotot på internet. "Han kände till min adress, skola, släkt, vänner och familj", skriver hon på en av textlapparna, som hon håller upp framför kameran.

Spred videon på internet

Några månader knackade polisen på hennes dörr och berättade att fotot hade skickats till "alla". Amanda Todd drabbades av ångest och depression. Hon bytte skola och började experimentera med droger och alkohol.

Men mardrömmen tog inte slut där. Killen letade upp hennes nya vänner och använde bröst-bilden som profilbild på Facebook. "Grät varje natt och förlorade alla mina vänner och min respekt". "Jag kommer aldrig få det fotot tillbaka". "Ingen tyckte om mig". "Kallade mig elaka saker. Dömde...", skriver hon på textlapparna.

Hon bytte skola igen och inledde ett förhållande med en upptagen kille. När hans flickvän fick veta det blev Amanda Todd påhoppad och slagen av henne och hennes kompisar, utanför den nya skolan. Attacken filmades. Den gången gick hon hem och drack blekmedel.

Efteråt blev internetmobbningen bara värre och folk skrev att de önskade att hon vore död.

Hittades död

På slutet av den hjärtskärande videon håller hon upp en textlapp med orden: "Varje dag tänker jag ‘varför är jag fortfarande här?’... Jag har ingen. Jag behöver någon". Vid den tidpunkten har hon redan försökt begå självmord en gång.

Videon postade hon på Youtube den 7 september. Hon berättar att hon inte publicerar den för att få uppmärksamhet utan för att visa att hon är stark.

I tisdags natt hittades hon död i sitt hem i Port Coquitlam, mindre än en månad före sin 16-årsdag.

Amanda Todds mamma, Carol Todd, vill att videon ska användas för att hjälpa andra unga människor.

– Jag tycker att videon ska spridas och användas som ett anti-mobbnings-verktyg. Det är vad min dotter hade velat, säger hon till The Vancouver Sun.

"Sorgligt fall"

Hennes minnessida på Facebook har just nu gillats av över 23 000 personer och hundratals personer har postat kommentarer på sidan.

Talespersoner för Maple Ridges och Coquitlams skoldistrikt vill inte kommentera fallet men säger att de vidtar åtgärder när elever blir mobbade.

– Det är ett väldigt sorgligt fall, säger Paul McNaughton, rektor vid Coquitlam Alternate Basic Education, där Amanda gick en period, till The Vancouver Sun, och fortsätter:

– Vi känner att vi gjorde allt för att hjälpa henne när hon kom till oss.

Politikern Christy Clark från British Columbia säger att mobbning måste stoppas.

– Jag har just hört om Amanda. Jag vill säga till alla som älskade henne, hennes familj och vänner, hur ledsen jag är, säger Christy Clark.

Berättade också med textlappar

För ett år sedan lade den då 14-åriga Jonah Mowry från USA upp en Youtubevideo där han genom textlappar berättade hur han under flera år mobbats för sin sexuella läggning.

Lovisa Nystrand, 14, från Linköping 

berättade nyligen på ett liknande sätt om en våldtäkt som hon varit med om. Filmen som hon lade upp på Facebook fick stor spridning i sociala medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.