Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amal gav svälten i Jemen ett ansikte – dog sju år gammal

Amal Hussai blev sju år gammal.Foto: TYLER HICKS / NY TIMES

Sjuåriga Amal Hussain gav svälten i Jemen ett ansikte under förra veckan.

En bild som gav eko världen över.

Nu meddelar familjen att den sjuåriga flickan har dött till följd av undernäring.

– Mitt hjärta är krossat, säger mamma Mariam Ali till New York Times.

I förra veckan blev en utmärglad flicka symbolen för den pågående svälten i Jemen.

Enligt Unicef finns det för närvarande 1,8 miljoner akut undernärda barn i landet.

Bilden, som togs av tidningen New York Times fotograf Tyler Hicks, visar hur sjuåriga Amal Hussain ligger i en sjukhussäng i norra Jemen

Bilden fick stor spridning världen över. Många reagerade med sorg, men också bestörtning och efteråt var New York Times tvungna att gå ut och förklara varför de väljer att publicera bilder på svältande barn.

”Det här är vårt jobb som journalister: Att vara vittnen, att ge en röst åt de som annars är övergivna, som har blivit offer och är bortglömda”, skrev tidningen

Amal Hussai blev sju år gammal.Foto: TYLER HICKS / NY TIMES TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen kom ett tragiskt besked: Amal, som betyder ”hopp” på arabiska, har dött till följd av undernäring.

– Mitt hjärta är krossat. Amal log alltid. Nu är jag orolig för mina andra barn, säger mamma Mariam Ali till New York Times.

”Inget kött, bara ben”

Det var när New York Times reste till området för att dokumentera krigets konsekvenser som de mötte Amal och hennes familj.

Enligt Unicef finns det för närvarande 1,8 miljoner akut undernärda barn i Jemen.Foto: HANI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Sedan 2015 har ett inbördeskrig härjat i landet.Foto: HANI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Amal vårdades då på ett sjukhus tillhörande Unicef i Aslam, drygt 14 mil nordväst om landets huvudstad. Sjuksköterskor matade Amal med mjölk varannan timme men flickan led svårt av kräkningar och diarré. 

– Kolla. Inget kött, bara ben, sa en läkare och kände på Amal, enligt tidningens utsände.

För tre år sedan flydde Amal och hennes familj från sitt hem i bergen efter flera bombräder.

Sedan 2015 har ett inbördeskrig härjat i Jemen där en koalition ledd av Saudiarabien, med stöd från USA, ställts mot Houthirebeller, som har stöd av Iran.

Familjen fick tak över huvudet i ett flyktingläger men med tiden blev såväl Amal som modern sjuka.

Hade inte råd att åka till sjukhuset

New York Times skriver att Amal skrevs ut från sjukhuset i förra veckan, trots att hon fortfarande var sjuk, och att läkaren i stället uppmanade familjen att ta henne till ett sjukhus 2,4 mil bort som drivs i Läkare utan gränsers regi.

Något som man däremot inte hade råd med och Amal Hussain fick följa med hem, till den hydda uppbyggd av halm och plastskynken som familjen numera bor i.

– Jag hade inga pengar för att kunna ta henne till sjukhuset, så jag tog med henne hem, säger mamma Mariam Ali till New York Times.

Där fick familjen tillgång till ris och socker från olika hjälporganisationer.

Men det var inte tillräckligt.

Tre dagar senare, den 26 oktober, dog Amal i ett flyktingläger 6,4 kilometer från sjukhuset som hon tidigare befann sig på.

 

LÄS MAGDA GADS DAGBOK FRÅN JEMEN: ”Allt jag kan göra är att berätta din historia”

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.