Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amal, 11, vill skilja sig från sin 38-årige make

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sudanesiska Amal gick på lågstadiet när hennes far accepterade ett frieri åt henne – rån en 38 år gammal man.
Foto: CNN.
"Var modig", säger Amal när hon tillfrågas vilket råd hon vill ge unga flickor som kämpar mot tidiga äktenskap.
Foto: CNN.

KHARTOUM, Sudan. 

Amal är elva år och vill skilja sig.

Den lilla sudanesiska flickan gick på lågstadiet när en 38 år gammal man bad att få gifta sig med henne.

Hennes far accepterade frieriet och de gifte sig omedelbart.

Av Nima Elbagir och Eliza Mackintosh, CNN.
Översättning: Arne Lapidus, Expressen.

Amal, 11, berättar att hennes man misshandlade henne hela tiden. Han rökte medan han slog henne. Nu har hon begärt skilsmässa.

– Han behandlade mig förskräckligt. Sedan, när han började slå mig varje dag, gick jag till polisen, berättar Amal, vilket inte är hennes riktiga namn, för CNN.

En läkare undersökte Amals skador på polisstationen och slog fast att hon hade blivit bunden och misshandlad. Vi träffar henne hemma i Sudans huvudstad Khartoum. Hennes pappa är med under intervjun. Amal säger att hon gick till sin pappa och bad om hjälp, men att han skickade henne tillbaka till den 38-årige mannen. Till slut lyckades hon fly med hjälp av mannens första fru, som bodde i samma hus tillsammans med dem. 

Barnäktenskap är en del av Sudans kultur, detta beroende på tradition och fattigdom. Mer än en tredjedel av alla flickor gifter sig innan de fyller 18 år och tolv procent innan de är 15 år, enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef 2017. Enligt lagen kan barn gifta sig när de når ”tamyeez” (mognad), vilket är bara tio år. Det är den lägsta lagliga åldern för äktenskap i Afrika. 


LÄS MER: Högg ihjäl våldtäktsman – Noura döms till döden 


"Jag önskar att jag var modigare"

Tidigare i år dömdes den sudanesiska tonåringen Noura Hussein till döden för att dödat sin man när han försökte våldta henne. Fallet riktar uppmärksamheten mot barnäktenskapen i Sudan. Noura Hussein var bara 15 år när hon tvingades gifta sig med en mer än dubbelt så gammal man. 

Amal, 11 år, är fast besluten att driva igenom skilsmässan från sin 38-årige man. Flickan leker med dockor och har fyllt en massa skrivböcker med poesi. Hon säger att så snart skilsmässan är klar vill hon tillbaka till skolan och sina klasskamrater. På frågan om vilket råd hon vill ge unga flickor som kämpar mot tidiga äktenskap, svarar hon:

– Var modig. Jag önskar att jag var modigare.


Amal är endast 11 år, men redan gift. Hennes make är 27 år äldre – och det var Amals far som accepterade frieriet.
Foto: CNN.

Amals pappa gråter när han hör dottern tala med oss, trots att han har hört hennes berättelse tidigare.

– Hon kom hem till mig två gånger och var livrädd. Jag skickade tillbaka henne. Två gånger. Jag ångrar mig, säger han.
Pappan jobbar på gatan med plåtslageriarbeten. Han är ensamstående far till sex döttrar. Han säger att han gifte bort Amal vid så unga år på grund av tradition och familjens ära.

– När jag lät honom gifta sig med min dotter handlade det om förtroende. Det var grundat på att han skulle ta hand om henne, låta henne fortsätta sin utbildning och hedra henne som vi kommit överens om, säger pappan.


LÄS MER: Högg ihjäl sin våldtäktsman – nu ändras Nouras straff 


"Misshandel, förödmjukelser och provokationer"

– Men jag såg att det inte blev så. Det var bara misshandel, förödmjukelser och provokationer, säger han.

Många föräldrar i Sudan gifter bort sina döttrar i hopp om att de ska slippa fattigdom och våld samt att familjen ska slippa vanära. Ogifta kvinnor stämplas ofta som ”agir” (ofruktsamma) eller ”bayra” (inte efterfrågade för äktenskap). Men i själva verket löper barnbrudar större risk att drabbas av sexuellt, fysiskt och psykologiskt våld, enligt Unicef.

– Jag visste inte att det kunde få sådana följder när man gifter sig vid låg ålder, säger Amals pappa.

Men han säger att det inte kommer att hindra honom från att gifta bort sina yngre döttrar – trots vad som hände Amal. I december 2015 anslöt sig Sudans regering till Afrikanska unionens kampanj för att sätta stopp för barnäktenskap i Afrika. Ett år senare accepterade Sudan FN:s rekommendationer för att nå samma mål. 


Amal berättar att hon både blivit bunden och slagen i sin relation – vilket läkarunderlag också slår fast.
Foto: CNN.

Sedan dess har Sudans nationella råd för barns välfärd (NCCW) lagt fram ett program för att stoppa barnäktenskap. Men det ledde till motreaktioner från konservativa religiösa grupper i landet, så det har inte gjorts mycket för att genomföra programmet. 

SEEMA-centret tillhör de ideella grupper som försöker att ändra på det. Det är en icke-statlig organisation som arbetar med offer för könsbaserat våld i Khartoum. Centrets chef, Nahid Jabralla, leder kampanjer för Amal, Noura och andra flickor och unga kvinnor i liknande situationer.

Tre av tio flickor gifter sig innan de fyller 18 år

– Många av de fall som kommer till SEEMA-centret rör tvångsäktenskap, barnäktenskap eller våld i hemmet som våldtäkt inom äktenskapet. Men vi får bara ta emot en mycket liten del av alla de fall av övervåld som kvinnor och barn utsätts för i Sudan, säger Nahid Jabralla.

Enligt officiell statistik gifter sig 34 procent av flickorna i Sudan innan de fyller 18. Men det finns stora variationer inom landet. Så till exempel är motsvarande siffra 57 procent i den sudanesiska delstaten Östra Darfur, enligt Unicef.

– Sudan är fullt av flickor som Noura och väldig få får rättvisa, säger Nahid Jabrallah.

Reportageprojektet "As Equals" är ett unikt samarbete mellan CNN och Expressen TV. Projektet finansieras av Europeiska journalistikcentret via dess bidragsprogram för Innovation inom utvecklingsreportage.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.