Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alzheimersjuka Göran, 73, brottades ned av vakter

Här är en sammanställning av BRÅ:s senaste rapport.
Göran Ekström diagnosticerades med alzheimer för drygt fem år sedan. Foto: Privat
Göran Ekström brottades ned av vakter när han var på väg hem från en fest. Foto: Privat
Bilder från efter händelsen visar skador på Göran Ekströms arm. Foto: Privat
Göran och Bodil Ekström. Foto: Privat

Efter en fest begav sig alzheimersjuka Göran Ekström, 73, hemåt. 

Men i tunnelbanan stoppades han av ordningsvakter – som brottade ned och bojade honom, skriver DN. 

Efter att ha låsts in i ett ”trygghetsrum” fördes han blodig till beroendekliniken på St Görans i Stockholm. 

– Jag kan inte åka in till stan mer, säger Göran Ekström till tidningen. 

Händelsen inträffade den 18 maj tidigare i år. 

Göran Ekström, som för drygt fem år sedan fick diagnosen alzheimer, hade varit på fest och var på väg hem till Danderyd. 

I tunnelbanan på Östermalmstorgs station stoppades han av två vakter, berättar Göran Ekström för Dagens Nyheter som träffat honom. 

– Vakterna som var där var arga som fan. De tog mig och slängde mig ner på ryggen. Och så låste de armarna på mig så att jag inte kunde räta på mig, säger han till tidningen. 

DN har tagit del av övervakningskameror som visar vad som föranledde ordningsvakternas ingripande. 

Göran Ekström, 73, brottades ned av vakter

Efter att Göran Ekström tryckt SL-kortet mot läsaren öppnades inte spärrarna. Däremot öppnades dem bredvid och 73-åringen bytte därför sida och gick igenom – men stoppades sedan av vakterna. 

Det som filmen däremot inte visar, men som både polis och vaktbolag hävdar, är att Göran Ekström först blev avvisad entré med hänvisning till berusning. 

Tidningen beskriver det som att Göran Ekström, efter att ha stoppats av vakterna igen ”förvirrat verkar streta emot”, varpå han dras på golvet. Med blod längs hakan leds han till slut i väg. Ingenting tyder på något våldsamt motstånd från Göran Ekströms sida, enligt tidningen. Han fördes senare till ett så kallat ”trygghetsrum” där han blev inlåst. 

Göran Ekström berättar vidare att polisen så småningom anlände och tog honom till S:t Görans sjukhus beroendecenter på Kungsholmen. Besöksanteckningar som DN tagit del av visar att Göran Ekström hade 0,97 promille, och läkaren bedömde att han kunde lämna sjukhuset senare på natten. 

– Han hade visserligen viss berusning, men förvirringen hade ingenting med det att göra, säger hans fru Bodil Ekström till tidningen. 

Hon säger vidare att hennes makes jacka var blodig när hon hämtade honom på sjukhuset. 

Expressen har varit i kontakt med frun som bekräftar, liksom i DN, att hennes make ibland kan uppfattas som väldigt berusad i stressiga situationer eftersom han då kan ha svårt att få fram det han vill säga. 

”Jag kan inte åka in till stan mer”

Göran Ekström berättar att han flera gånger berättade för vakterna om sin alzheimer, men fick inget gehör. 

Bilder från efter händelsen visar tydliga skador på Göran Ekströms arm. Men han har också påverkats psykiskt. 

– Jag kan inte åka in till stan mer, säger Göran Ekström. 

Dagen efter händelsen gjorde han en anmälan till polisen som lade ner utredningen i augusti då det inte gick att styrka brott. 

SL uppge att det inte finns någon händelserapport eftersom det ”hanterades som rutinärende”. Expressen har sökt SL som inte ha ytterligare kommentarer i nuläget. 

Vaktbolaget: ”Väldigt upprörd”

Expressen har tidigare granskat vaktbolag som anställt bland annat dömda våldtäktsmän och djurplågare. Granskningen visade att fler än 120 personer har dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv.

Det aktuella vaktbolaget, som stoppade Göran Ekström, menar att han blivit ”väldigt upprörd” efter att först ha blivit avvisad. För att ”få kontroll på situationen” var vakterna tvungna att lägga honom ner på marken. 

Samtliga ordningsvakter på CSG genomgår en intern introduktionsutbildning utöver polisens utbildning innan de får gå ut och arbeta. I introduktionsutbildningen ingår bland annat ett avsnitt om personer med särskilda behov och dolda funktionsnedsättningar som till exempel Alzheimers. Introduktionsutbildningen avslutas även med ett skriftligt prov där frågor kopplade till avsnittet finns med”, skriver bevakningsföretaget, skriver bolaget till DN. 

Expressen har varit i kontakt med Bodil och Göran Ekström som godkänt publicering. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.