Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alvernas hemland kan stoppa motorväg på Island

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Byggandet av en motorväg mellan isländska städerna Álftanes och Gardabaer har nu tagit tvärstopp efter en grupp advokaters vädjan.

Anledningen: Vägen hotar att förstöra alvernas hemland.

– Det skulle bli en hemsk förlust och skadligt för alverna och människornas värld, säger alvkännaren Ragnhildur Jonsdottir till AP.

Det här är absolut inget skämt.

Det här är blodigt allvar. I undersökning genomförd av universitet i Island trodde 62 procent av de som svarade att alvar existerar. Fråga bara megastjärnan Björk.

– Ja vi tror på dem. Det är en slags relation med naturen, som med stenarna. Alla de bor i stenarna, så man måste respektera dem. Det handlar bara om respekt, sa hon till programledaren Stephen Colbert enligt AP.

Förstör alvernas kyrka

Och nu har de mystiska varelserna ställt till det rejält för utvecklingen av landets infrastruktur. Planer fanns på att bygga en motorväg mellan Álftanes, där Islands president Ólafur Ragnar Grímsson har ett hus, och Reykjavik-förorten Gardabaer. Men nu har arbetet stannat av.

Anledningen är att advokater har gripit in och satt ner foten - för att rädda landets alvpopulation. AP skriver att speciella "alvadvokater" har vädjat till myndigheter att avbryta byggandet och fått till ett tillfälligt stopp. Försvararna anser att vägbygget korsar ett område som är särskilt viktig för alverna där en av varelsernas största kyrkor finns.

"Kan ses som irrationellt"

Även de kulturella och miljöaspekterna spelar in, menar advokaterna, som menar att det vore synd om vägen korsade de isländska lavafälten.

– Några tycker att den här alvfrågan är lite irriterande, men jag gifte mig i en kyrka framför en gud som är lika osynlig som alverna, så det som kan ses som irrationellt, är egentligen ganska vanligt, säger miljöforskare Andri Snaer Magnason till AP.

Och alvkännaren Ragnhildur Jonsdottir går snäppet längre:

– Det skulle bli en hemsk förlust och skadligt för alverna och människornas värld, säger han.

Detta är inte första fallet av alvrelaterade störningar i vägbyggen. I tidigare fall har man löst frågan genom att stoppa bygget tillfället "fram till att alverna som bor i området har rört sig vidare", skriver AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.