Nioåriga Alva ville se en förändring – så hon skickade ett handskrivet brev till riksdagen. Foto: PRIVATNioåriga Alva ville se en förändring – så hon skickade ett handskrivet brev till riksdagen. Foto: PRIVAT
Nioåriga Alva ville se en förändring – så hon skickade ett handskrivet brev till riksdagen. Foto: PRIVAT
"Jag tycker att Sverige borde följa barnkonvensionen och att alla ska få gå i skolan även om man är romsk", skriver Alva i brevet. Foto: SKÄRMDUMP"Jag tycker att Sverige borde följa barnkonvensionen och att alla ska få gå i skolan även om man är romsk", skriver Alva i brevet. Foto: SKÄRMDUMP
"Jag tycker att Sverige borde följa barnkonvensionen och att alla ska få gå i skolan även om man är romsk", skriver Alva i brevet. Foto: SKÄRMDUMP

Alva, 9: "Alla barn ska ha rätt att gå i skolan"

Publicerad

Nioåriga Alva Rask Sanchez vill att alla barn i Sverige ska ha rätt att få gå i skolan.

Därför skickade hon ett handskrivet brev till riksdagen med en uppmaning till politikerna.

– Alla barn ska ha rätt att gå i skolan. Även om man bara är här en månad, säger Alva.

I det handskrivna brevet till riksdagen skriver Alva att hon för ett år sedan såg på nyhetsprogrammet Lilla Aktuellt och lärde sig att flyktingbarn som inte stannar i Sverige i mer än tre månader inte har rätt att gå i skolan.

"Jag tycker det är väldigt fel att de inte får gå i skolan. Jag tycker att Sverige borde följa barnkonvensionen och att alla ska få gå i skolan även om man är romsk. Skika gärna svar", skriver hon.

När Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, läste brevet blev han rörd.

– Man blev tårögd. Det var ett väldigt fint brev. Särskilt i dessa tider när alla människors lika värda ifrågasätts i vårt samhälle och i de beslutsfattande organen. Då blir det extra fint, säger han.

Han la ut brevet på Facebook och kort därpå hade över 1 000 personer gillat nioåringens uppmaning till politikerna.

– Jag tror att hon är en kommande aktivist och samhällsförändrare om hon fortsätter på det här spåret.

"Jag vill att något ska hända"

Alvas pappa, Erik Rask, berättar att hon är väldigt verbal. När Expressen når honom blir han glad över att hennes brev kom fram.

– Man blir jättestolt! Det är ju fantastiskt. Vi hade försökt förbereda Alva på att det inte skulle läsas eller besvaras. Så det här känns väldigt bra eftersom det är ett viktigt ämne, säger han.

Bredvid honom står en minst lika lycklig nioåring vid högtalartelefonen. Alva berättar att hon är glad att Daniel Riazat gillade hennes brev.

– Jag tänkte att många säger att Sverige följer barnkonventionen. Och då kände jag att vi inte riktigt gör det. Jag vill att något ska hända, säger hon.

Hur skulle det se ut om du fick bestämma, Alva?

– Då skulle alla barn ha rätt att gå i skolan. Även om man bara är här en månad.

Politikern: "Ger mig energi"

Daniel Riazat menar att barn många gånger kan vara klokare än vuxna och att det Alva skriver borde vara en självklarhet.

"Av alla brev som kommit in till riksdagen så måste jag säga att detta var DET FINASTE jag sett", skriver han på Facebook.

– Det ger mig energi att kunna arbeta vidare med sådana frågor.

Han förklarar att brevet från Alva är viktigt ur en demokratiaspekt, särskilt under den rådande flyktingsituationen.

– Här har vi ett barn som har tagit sig tiden att skriva ett brev till det högst beslutsfattande organet i landet. Dessutom rör det en aktuell fråga om romers rättigheter i Sverige och det blir särskilt viktigt i ett läge där rasistiska och fascistiska krafter växer och de rasistiskt motiverade hatbrotten ökar.

 

 

Av alla brev som kommit in till Riksdagen så måste jag säga att detta var DET FINASTE jag sett/läst!! Alva <3

Posted by Daniel Riazat on Tuesday, January 26, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag