Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alternativmedicinare: "Är kaos – i ditt blod"

Det är inget fel på mitt blod. Jag har tagit flera riktiga blodprover, och läkarna hittar inga tecken på infektioner eller andra allvarliga sjukdomar.

Men när jag gjorde en hälsokontroll hos alternativmedicinaren Larysa Gustafson som gör så kallad levande blod-analys fick jag dramatiska och oroande besked.

Hon påstod att hon hittade femton olika otäcka sjukdomar och hälsoproblem i en liten droppe av mitt blod. Bland annat hävdar hon att mitt blod är infekterat med bakterier, parasiter och svamp. Dessutom är jag försurad, förgiftad, har allvarliga näringsbrister och är överkänslig för viss mat.

För att jag ska bli frisk krävs renande laxerkurer, sträng diet och fjorton olika naturmedel.

Men läkare och forskare avfärdar blodanalysen som farligt lurendrejeri.

- Om det som hon säger stämmer borde du antingen legat på intensivvårdsavdelning eller varit död, säger infektionsprofessor Björn Olsen.

Larysa Gustafson kallar sig för kostrådgivare och terapeut i alternativ medicin. Hennes firma Larysas Hälso- och kroppsterapi ligger i en affärslokal längst ned längst ner i ett flervåningshus i Örebro. Insynen från de stora skyltfönstren mot gatan skyms av vita gardiner. En av hennes specialiteter är något som kallas levande blodanalys.

Funnits länge

- Blodet berättar hur du mår. Man kan se vilka brister man har, om man har bakterier eller andra mikrooganismer i blodet, man kan se ditt immunförsvar, om du är försurad eller har tungmetaller. Och det är bättre att veta än att inte veta, eller hur? frågar hon retoriskt.

Det är en alternativmedicinsk metod som funnits ganska länge i Sverige. Enligt terapeuten är blodanalys ett bra sätt att upptäcka sjukdomar och hälsoproblem tidigt. Larysa rekommenderar att man gör blodanalys som hälsokontroll, en-två gånger om året.

- Blodet berättar hur du mår. Man kan se vilka brister man har, man kan se om man har bakterier eller andra mikrooganismer i blodet, man kan se de vita blodkropparna och ditt immunförsvar, om du är försurad eller har tungmetaller. Och det är bättre att veta än att inte veta, eller hur? frågar hon retoriskt.

Jag sätter mig vid hennes skrivbord där hon har mikroskop och en PC av äldre modell. Hon sticker mig i fingret med en liten lancett. Bloddroppen som kommer ut lägger hon mellan två små glasfyrkanter som sen placeras under mikroskopet. Terapeuten tittar på mitt blod i mikroskopet, det visas också som en bild på hennes dataskärm, Larysa Gustafson berättar vad hon ser och pekar på de sjukliga förändringarna i mitt blod.

- Du har lite problem här, du ser att de röda blodkropparna har olika form. De ovala blodkropparna visar att du har försurat blod. Plasman blir liksom kladdig och blodkropparna kan inte dela på sig riktigt. Du ser den här som ser ut som en måltavla? Det betyder att du har låg energinivå. Och ser du den här lilla? Det betyder att du har järnbrist, förklarar hon.

Fler näringsbrister

Men jag har inte bara järnbrist. Enligt Larysa Gustafson visar mitt blod också att jag har många fler näringsbrister, som brist på antioxidanter, B12 och folsyra.

Hon frågar om jag brukar ha smärtor i lederna. När jag nekar klämmer hon mig rätt hårt på armen och frågar om det gjorde ont. Ja, säger jag. Då pekar hon på en ljus kristallformation på dataskärmen. Hon säger att det är urinsyrekristaller. De vassa kristallerna orsakar smärta. Orsaken är att mina njurar inte sköter sig som de ska, hävdar hon.

- De sticks fruktansvärt, de blir som glasbitar. De kan orsaka sjukdomar som fibromyalgi och artros.

Terapeuten förklarar också att jag har svampen candida i blodet. Och det är mycket allvarligt.

- Det blir kaos i blodet! Har man candidabelastning i blodet så är det svårare för kroppen att få bort gifter och man får brist på antioxidanter. Candida är svårt att bli av med. Du måste basa dig ordentligt och inte äta socker och godis.

Men det räcker inte. Jag är infekterad av annat otäckt också. Larysa Gustafson hittar också parasiter och bakterier, närmare bestämt stafylokocker, i mitt blod.

- Om du inte gör något åt det kommer de att utvecklas och bli fler.

Hittar "skräp"

Hon ser också tecken på att jag inte tål viss mat. Värre är att Larysa Gustafson hittar ”skräp” i mitt blod. Det betyder att min lever inte fungerar så bra, säger hon.

- Levern sopar inte rent så bra. Vita blodkroppar hinner inte ta bort allt från blodet.

Nu plingar det på dörren, en till kund är inbokad. Hon ber mig komma tillbaka om en tre kvart. Bloddroppen får ligga och torka under tiden. Hon kallar det för att "odla".

När vi kommer tillbaka tittar Larysa Gustafson på blodet igen och meddelar att mitt blod inte mår så bra, ”det är kaos”. Hon hävdar att hon hittat ungefär femton olika sjukdomar och hälsobesvär utifrån sin blodanalys. Förutom infektioner med svamp, bakterier och parasiter, har jag näringsbrister, dålig avgiftning och är sockerberoende.

Laxerande kur

Hon rekommenderar en laxerande kur med bittert salt för att rena levern och de andra inre organen. Jag behöver också genomgå ytterligare en kur att göra kroppen basisk och bli av med svampen.

Några dagar senare skickar Larysa mig bilder på allt hemskt hon hittade i mitt blod. Hennes dystra diagnos är "Blodanalys: candida och bakterier. Allt som jag skriver nere är på grund av detta. För att de utsöndrar gifter ut som kroppen inte kan hantera."

För att bli frisk måste jag hålla sträng diet, ta lavemang och använda minst fjorton olika naturpreparat. Sen ska jag komma på återbesök.

Vill inte svara på frågor

När vi konfronterar Larysa Gustafson vill hon ogärna svara på våra frågor om sina undersökningsmetoder.
- Kan du sluta spela in annars jag ska ringa till polis eller att jag ska ringa min man!

Men hon försvarar sin verksamhet, och hävdar att hon kan se hälsoproblem läkarna inte kan se.
- På en droppe jag beskriver vad jag ser! Det är läkarnas problem om de inte ser. Jag har lärt mig med den här. Det är inte jag som har hittat på. Den här är ett stort, stort, stort företag som jobbar och utvecklar ännu mer. Konkurrenter, läkarna är rädda för konkurrenter!

Läkare: Farligt lurendrejeri

Alternativmedicinen är en mångmiljardindustri - som är dold från insyn.

Nu granskar Expressen alternativterapeuterna som sjukstämplar friska och profiterar på de sökande, oroliga och sjuka.

Expressens medicinreporter Anna Bäsén har undersökts noga av läkare och är friskförklarad.

Men när hon gjorde så kallad levande blodanalys hos den alternativmedicinska terapeuten Larysa Gustafson fick hon femton nya diagnoser.

Bakterier, parasiter och svamp i blodet. Dessutom allvarliga näringsbrister, förgiftad, försurad och överkänslig för viss mat. För att bli frisk krävs renande laxerkurer, sträng diet och fjorton olika naturmedel.

Läkare och forskare avfärdar blodanalysen som farligt lurendrejeri.

- Om det som hon säger stämmer borde du antingen legat på intensivvårdsavdelning eller varit död, säger infektionsprofessor Björn Olsen.

Leg. Läkares diagnos: Du mår bra och är frisk

Legitimerade läkaren Elisabeth Wahlqvist, specialist inom allmänmedicin, undersöker mig grundligt i två timmar, testar lungor, hjärta, reflexer, syn och hörsel.
Jag har också lämnat blod-, urin- och avföringsprover.
Hon hittar inga tecken på att jag skulle ha allvarliga sjukdomar, som infektioner med bakterier eller svamp eller näringsbrister.
Läkarens utlåtande: "Du mår bra och är frisk."

Alternativmedicinarens diagnoser: Infekterad

När Anna Bäsén går till Larysa Gustafsons hälso- och kroppsterapi i Örebro får hon femton nya diagnoser:
* Försurat blod
* Infekterad med bakterier i blodet, som stafylokocker, samt parasiter och svampen candida.
* Näringsbrist, exempelvis brist på B12, folsyra, järn, krom och vitamin C.
* Urinsyre­kristaller i blodet som orsakar smärta.
* Överbelastad lever, njurar, mjälte och bukspottkörtel.
* Överkänslig för viss mat.
* Socker­beroende.

Behandling: 3 036:-

* Upprepade leverrenande kurer med laxerande bittert salt och kur mot försurning och svamp. Lavemang och vaginala sköljningar. Strikt diet, bör undvika en lång rad födoämnen – som mjölkprodukter, vete, råg, korn, havre, socker, honung, sötad mat, alkohol, jäst, vinäger, groddar och torkad frukt.
* Börja ta fjorton olika naturmedel och tillskott. Laxerande salt, C-vitamin, Harpago, Digest, natriumbikarbonat, Molkosan som tillskott, som lavemang och vaginala sköljningar, probiotika, Cellenzym, Grapefruktkärnextrakt, Bitter­droppar, Nejlikor, Krom, Zink, Järn, B-vitamin.
* Uppföljning med PH-testning av urin och saliv hemma. Återbesök om ett par månader.
* 850 kronor för blodundersökningen, 130 kronor för laxerande salt och PH-remsor, samt 2 056 kronor för övriga naturmedel.

ALTERNATIVMEDICIN

Orsaken till att komplementära och alternativa behandlingar inte används inom vanlig sjukvård är att de inte är vetenskapligt belagda när det gäller effekt och säkerhet. Det finns inte studier, eller inte tillräckligt bra studier, som visar att de fungerar.

För viss alternativmedicinsk behandling har forskningen övertygande visat att den inte fungerar alls.

Alternativmedicinare är inte legitimerade, vilket läkare och sjuksköterskor är. Formella utbildningskrav saknas. Det innebär att vem som helst kan kalla sig för exempelvis "kvantmedicinare", "hälsocoach" eller "alternativmedicinsk terapeut" - utan någon utbildning alls. Titlarna är inte skyddade.

En del terapeuter har bara gått en helgkurs, om ens det. Andra har studerat i flera år.

SÅ SÄGER LAGEN

PATIENTSÄKERHETSLAGEN

Enligt patientsäkerhetslagens femte kapitel får ingen utanför sjukvården, eller som inte är legitimerad, behandla följande sjukdomar: cancer och andra elakartade svulster, diabetes, epilepsi eller sjukliga tillstånd i samband med graviditet eller förlossning. Man får inte heller behandla allmänpliktiga smittsamma sjukdomar, ge bedövning eller prova ut kontaktlinser.

Däremot får man behandla alla andra sjukdomar och hälsobesvär.

Det är förbjudet för andra än personal inom sjukvården eller legitimerad personal att behandla barn under åtta år.

En person som inte är legitimerad och behandlar allvarligt sjuka eller barn under åtta år kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Det samma gäller för person som utger sig för att vara legitimerad sjukvårdspersonal, som läkare, psykolog eller sjuksköterska, men inte är det.

FALSK MARKNADSFÖRING

Man får inte marknadsföra sin verksamhet hur som helst. En näringsidkare får inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande. Exempelvis har ett företag fällts när det i reklamen hävdade att deras spikmatta behandlade depression, migrän, kol och artros. Falsk eller otillbörlig marknadsföring anmäls till konsumentverket.

BEDRÄGERI

En del alternativmedicinare ägnar sig åt rena bedrägerier, vilket är brott enligt svensk lag. Ett exempel är naturläkaren från Borås som bland annat behandlade en cancersjuk kvinna med musselolja och vitkål och dömdes till 3,5 års fängelse. Misstanke om bedrägeri anmäls till polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.