Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älskade och hatade ”Miss Universum”

Tidigare "Miss universum"-ägaren Donald Trump tillsammans med vinnaren 2009, Stefania Fernandez, och vinnaren 2008, Dayana Mendoza.Foto: Reuters
Oksana Fjodorova, Rysslands första Miss Universum, gav frivilligt upp titeln efter rykten om att hon inte fullföljt sina uppgifter efter rykten om graviditet. Men hon förnekade att hon väntade barn.Foto: All over

Hatad och älskad.

"Miss Universum"-tävlingen lämnar ingen oberörd.

Här är historien om skönhetstävlingen – om skandalerna, protesterna och en viss Donald Trump.

I söndags intog "Mr & Miss Universum" Café Opera i Stockholm. 15 kvinnor och nio män gjorde upp om två titlar.
Den kvinnliga vinnaren går vidare till den internationella "Miss Universum"-tävlingen, som vunnits av en svenska tre gånger.
Ida Ovmar vann "Miss Universe Sweden".
Magnus Willes i juryn säger att hon utstrålade en självsäkerhet som övertygade juryn.
– Ida var komplett i alla momenten, säger Magnus Willes som tillägger att det verkligen syntes att hon ville det här.
– Alexander D'Rosso vann Mr Univerese.
– Han kändes som en ganska solklar etta hela tiden, han bjöd på sig själv och flirtade med publiken, säger Magnus Willes.
– Otroligt självsäker, på gränsen till för självsäker men svarade ändå någorlunda ödmjukt på frågorna.

Ida Ovmar och Alexander D’Rosso vann gårdagens ”Mr & Miss Universe Sweden”. Ida går nu vidare till den internationella tävlingen.Foto: Foto: Joakim Granberg
Yvonne Ryding blir Miss Universum.Foto: Stella pictures

Och tävlingen har ett halvt sekel på nacken. Första gången var 1955 då Hillevi Rombin från Svartbäcken i Uppsala blev Miss Universum. Elva år senare var det Margareta Arvidssons tur. Sen skulle det dröja ända till 1984 då Yvonne Ryding – som ett år tidigare valts till Sveriges Lucia – tog hem segern.

Hillevi Rombin.

Kontroversiell fråga

Sen 1960-talet har skönhetstävlingar varit en kontroversiell fråga.

Ett kritiskt argment är till exempel att utseendefixering sätter press på flickor och kvinnor att leva upp till konventionella skönhetsideal – och lockar till skönhetsingrepp som förstoringar av läppar och bröst – och kan leda till ätstörningar.

Redan 1968 genomfördes en protest mot skönhetstävlingen "Miss America". Cirka 400 kvinnor demonstrerade och delade ut pamfletter utanför tävlingsbyggnaden i Atlanta. Fyra av demonstranterna köpte biljetter till evenemanget. Väl inne i byggnaden vecklade de ut en banderoll där de skrivit "Womens liberation" och började ropa "No more Miss America!" innan de fördes bort av polis. Aktionen fick stor uppmärksamhet i USA.

Margareta Arvidsson.

Fortfarande tävlar deltagarna i baddräkt och aftonklänning – och bedöms efter sitt utseende.

Men med åren har Miss Universum också gjort en del regeländringar för att visa att man lyssnar på kritiken. På senare år genomför domare en "personlighetsintervju" med deltagarna.

För den som funderar på att anmäla sig till tävlingen finns det en del restriktioner att förhålla sig till. Deltagare får varken vara gifta eller gravida.

Är storhetstiden över i Sverige?

Det är knappast en överdrift att säga att skönhetstävlingarnas storhetstid är över i Sverige.

Störst av alla inhemska skönhetstävlingar var "Fröken Sverige", som grundades av Vecko-Revyn 1949. På 1990-talet var tävlingen så populär att den arrangerades i samarbete med TV4.

Men långt ifrån alla var förtjusta.

År 2000 skrev Birgitta Ohlsson, då ordförande i Liberala ungdomsförbundet, en debattartikel där hon jämförde tävlingen med en komarknad:

"Som ung liberal feminist kräver jag att vi i Sverige startar en seriös debatt kring de kvinnoideal, värderingar och traditionella könsroller som cirkusen kring Fröken Sverige skapar, utvecklar och befäster", skrev hon.

Protesterna tog sig olika uttryck. 2001 stormades tävlingen av feministgruppen "Unfucked Pussy" som vecklade upp en banderoll med texten "Gubbslem" på scenen.

2001 stormades "Fröken Sverige"-tävlingen av feministgruppen "Unfucked Pussy" som vecklade upp en banderoll med texten "Gubbslem" på scenen.Foto: Tommy Pedersen

Litet senare dumpade Vecko-Revyn "Fröken Sverige". Via MTG och TV3 hamnade den till slut hos baddräktskungen Panos Papadopoulos, där den legat på is sen 2009.

– Jag kan se det som lite förlegat att tycka att det är så otroligt negativt. Jag ser det som en språngbräda för tjejer som har ett mål i sikte i sitt liv, svarade Yvonne Ryding i våras på frågan om hur hon ser på skönhetstävlingar i dag.

På gång att bli tv-sänt igen

Ursprungligen var det "Fröken Sverige"-vinnaren som gick vidare till den internationella "Miss Universum"-tävlingen. I dag äger Joakim Granberg licensen i Sverige.

Han tror att intresset för tävlingen kommer att växa i Sverige igen. Orsaken till nedgången förklarar han med de turbulenta åren i början på 2000-talet.

– Fröken Sverige var ju nerlagt. Det hade inte varit någon tävling på två år. Det fanns inga sändningar, det fanns inget event. Och då självklart försvann även intresset. Jag fick jag bygga upp allting från noll. Det har tagit åtta år men nu vet folk om oss, säger han.

Joakim Granberg äger "Miss Universum"-licensen i Sverige.Foto: Ronny Johannesson

PRISER, MISS UNIVERSUM SVERIGE

KVINNOR

Vinnaren deltar i "Miss Universum" på Filippinerna i januari.

2:an åker till "Miss International" i Tokyo, Japan.

3:an är med i "Miss Earth", en miljöinspirerad skönhetstävling på Filippinerna.

MÄN

Vinnaren deltar i "Mr Universe model" som går på Bali.

Han jämför med våra grannländer:

– Det är fortfarande stort i Frankrike och England, med tv-sändningar. Likadant i Finland. Det är här i Sverige som tävlingen har blivit mindre.

Kanske blir det ändring på det nu. Joakim Granberg berättar att han förhandlar med två tv-kanaler som vill sända nästa år, men säger sig vara förhindrad att säga vilka:

– Vi är tillbaka på tv nästa år, så mycket kan jag säga. I vilket format och i vilken kanal, det får vi se.

För första gången har vi då killar med. Det ligger i tiden också.

Och vad vill han säga till de som tycker att skönhetstävlingar är förlegade?

– Vi står för sunda värderingar och ideal. Vi har friska unga killar och tjejer, sportiga modeller.

Renate Cerljen tävlade för Sverige 2009.Foto: AP

– Om man till exempel jämför med "Paradise hotel" och "Big brother", där folk super och knullar i tv, så är vårt arrangemang väldigt oskyldigt. De som tycker att det här är förlegat, de ska inte titta. Det finns tusentals unga män och kvinnor som tycker det är kul. Vi bor i ett fritt land, så låt dom få hålla på.

Och Joakim Granberg är noga med att framhålla att båda könen deltar på söndag:

– För första gången har vi då killar med. Det ligger i tiden också.

Världens mest sedda skönhetstävling

Sett över hela världen är Miss Universumfinalen en stor händelse och världens mest sedda skönhetstävling på tv. Särskilt i länder i Sydamerika och Asien är tävlingen populär. Detta speglar sig i resultaten. Sex av de senaste tio årens vinnare kommer från Syd- och Latinamerika – och två från Asien.

Vi har inte Eurovision, vi har inte ett bra fotbollslandslag, vi har inga idrottande världsstjärnor. Men vi har Miss Universum.

I vissa länder är tävlingen en nationell angelägenhet. Finalen i Bangkok 2005 bekostades till exempel helt av den thailändska regeringen för att lyfta fram turistlandet i rampljuset. Årets final sker på Filippinerna i januari.

– När jag frågade en filippinsk kvinna för några dagar sen så sa hon att "vi har inte Eurovision, vi har inte ett bra fotbollslandslag, vi har inga idrottande världsstjärnor. Men vi har Miss Universum", säger Joakim Granberg.

Kommer den svenska deltagaren att ha någon chans?

– De latinska och asiatiska länderna har oerhört stora apparater bakom sina deltagare. Det här är VM för dem. Vi har inte samma resurser. Men det är klart, är tjejen duktig och gör ett bra jobb så har hon absolut chans att vinna, tror Joakim Granberg.

Köptes av Donald Trump

Titeln "Miss Universum" användes för första gången 1926 men lades ner 1935 i svallvågorna efter den stora depressionen.

Den nuvarande tävlingen startades 1952 av det Kaliforniska klädföretaget Pacific Knitting Mills, tillverkare av Catalina-baddräkter. På 60-talet började tv-kanalen CBS att visa "Miss Universum".

1996 köpte fastighetsmagnaten och numera republikanernas presidentkandidat, Donald Trump, licensen. I den ingick även rättigheterna för Miss USA och Miss Teen USA. Trump, som kritiserats för sin kvinnosyn, menade att han älskar kvinnor och att han köpt Miss Universum delvis för att få vara nära kvinnor.

I en intervju med Vanity Fair ett par år efter köpet sa han så här:

– Ärligt talat, när jag köpte Miss Universum blev baddräkterna mindre, klackarna högre och tittarsiffrorna gick upp.

Från och med 2003 sändes Miss Universum av NBC – efter att tv-bolaget bjudit över alla andra spekulanter och ingått ett partnerskap med Trump.

Men åren under Trump blev stormiga.

2012 vann han en infekterad rättsprocess mot en tidigare deltagare, Miss Pennsylvania, som gått ut och hävdat att skönhetstävlingarna var riggade. Sheena Monnin påstod sig ha sett en lista på de fem topplaceringarna, innan dessa var tillkännagivna. Hon kallade tävlingen för "oärlig, omoralisk, inkonsekvent och på många sätt smutsig".

Vi kan inte låta en missnöjd tävlande komma med falska och besinningslösa påståenden som skadar alla de människor som gett hjärta och själ till tävlingarna.

Donald Trump gillade inte beskrivningen och slog tillbaka. Domare Theodore H. Katz slog fast att Sheena Monnin gjort sig skyldig till förtal. Skadeståndet landade på fem miljoner dollar. Efteråt triumferade Trump med att "vi kan inte låta en missnöjd tävlande komma med falska och besinningslösa påståenden som skadar alla de människor som gett hjärta och själ till tävlingarna".

Enligt Trump var Shenna Monnin helt enkelt arg och besviken för att hon förlorat.

Samarbetet mellan Donald Trump och NBC slutade i skilsmässa kort efter att Trump hållit det tal som sparkade i gång hans kampanj för att bli presidentkandidat. ”När Mexiko skickar hit folk skickar de inte sina bästa… De tar hit droger. De tar hit brottslighet. De är våldtäktsmän. Och, skulle jag gissa, några bra”, sa Trump i talet. Uttalandet väckte ramaskri, särskilt bland USA:s stora spansktalande befolkning.

I september 2015 avslutade NBC alla sina affärsrelationer med Trump, som köpte ut tv-kanalen. Tre dagar senare sålde han "Miss Universum" till talangbyrån WME/IMG.

Miss Filippinerna, Pia Alonzo., och Miss Colombia Adriana Gutierezz-Arévalo, i spänd väntan på resultatet.Foto: AP

Tillkännagav fel vinnare

Detta är långt ifrån den enda skandalen som skakat skönhetstävlingen.

Vid förra årets final blev det extra pinsamt när programledaren Steve Harvey tillkännagett att Adriana Gutierezz-Arévalo vunnit.

Miss Colombias lycka varade bara i några sekunder. Steve Harvey hade sagt fel.

Den korrekta vinnaren var i stället Miss Filippinerna, Pia Alonzo.

Tv-tittarna fick se hur en av tävlingens funktionärer lyfte vinnartiaran från Miss Colombias huvud och i stället placerade den på en generat leende Miss Filippinerna.

Händelsen och tv-klippet fick stor spridning världen över i sociala medier.

År 2012 diskades deltagaren Jenna Talackova från Miss Universum Kanada 2012-tävlingen. Orsak: Hon hade fötts som man och genomgått en könsoperation som 19-åring. Men sen fick hon vara med ändå.Foto: AP

Hon fick inte vara med – först

Nej, alla kvinnor är inte välkomna. År 2012 diskades deltagaren Jenna Talackova från Miss Universum Kanada 2012-tävlingen.

Orsak: Hon hade fötts som man och genomgått en könsoperation som 19-åring.

Händelsen blev omskriven i hela världen. 20 000 människor skrev under en protestlista som fick dåvarande ägaren Donald Trump att tänka om. 23-åriga Jenna Talackova bjöds tillbaka till tävlingen.

Kalldes av Trump för "ätmaskin"

1996 fick vinnaren, miss Venezuela, Alicia Machado, höra att hon gått upp för mycket i vikt och att organisationen övervägde att ersätta henne som vinnare med Miss Aruba.

Han kallade mig för Miss Piggy.

I Howard Sterns radioshow kallade dåvarande Miss Universum-ägaren Donald Trump henne för en "ätmaskin".

Machado har senare berättat att hon efter tävlingen "hela tiden" fick ta emot slängar och kommentarer från Trump om att hon gått upp i vikt.

– Han kallade mig för Miss Piggy, sa hon till Inside Edition.

I år blev Alicia Machado amerikansk medborgare. Precis i lagom tid för att INTE lägga sin röst på Trump i det stundande presidentvalet, rapporterar Huffington Post.

På Instagram meddelade Machado att hon i stället tänker lägga all sin kraft på att stöda Hillary Clinton.

Pepparspray-incidenten

Miss Puerto Rico, Ingrid Marie Rivera.Foto: Wikimedia commons

Vissa gör allt för att vinna, hävdade en deltagare 2008.

Miss Puerto Rico, Ingrid Marie Rivera, påstod att hon utsatts för sabotage. Någon hade använt pepparspray på hennes klänning och makeuputrustning, vilket satt i gång en allvarlig allergisk reaktion på hennes hud. Kritiker undrade om hon hade hittat på allting – för att få uppmärksamhet. Men en polisutredning gav henne till slut rätt.

Om det sker några nya finalskandaler på Filipperna i januari nästa år återstår att se.

Men Trump är i alla fall borta ut spelet. Det borde minska risken något.

Källor: Vanity Fair, Huffington Post, Daily Mail, Business insider.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.