Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Älskad panda från Kina död i Taiwan

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Pandan Tuan Tuan, en gång i tiden en gåva från Kina, har dött efter att ha fått flera slaganfall, meddelar Taipeis djurpark i Taiwan.

”Vårt medicinska team har bekräftat att Tuan Tuans hjärta slutade slå 13:48 (05:48 GMT)”, står det i ett kort meddelande från djurparken utan att precisera dödsorsaken.

Tuan Tuan var 18 år och i augusti upptäckte man för första gången att hanen led av en förändring i hjärnan, troligen en tumör. Sedan dess har han stått på medicinering mot slaganfall och den senaste tiden fått vad djurparken kallar ”palliativ vård”.

Tuan Tuan hann under sin tid i Taiwan få två ungar med sin partner, honan Yuan Yuan. Pandaparet har varit högt älskat i Taiwan och haft status av superstjärnor.

Kina har länge bedrivit diplomati med hjälp av pandor. Pandaparet skänktes till Taiwan under en period då relationen mellan Kina och Taiwan var bättre än dagens synnerligen frostiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.