Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Almqvist tvingades bort efter filmen

Expressen publicerade en tidigare okänd film där SD-toppen Erik Almqvist gjorde rasistiska och sexistiska uttalanden. Något han tidigare förnekat.

Senare på onsdagen tvingades Almqvist bort från sina uppdrag för Sverigedemokraterna.

Under onsdagen väcktes även frågan om Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesman, kan sitta kvar.

I dag, torsdag: Nya filmer visar hur Almqvist och Ekeroth beväpnar sig för gatuslagsmål.

Onsdagen blev en hektisk dag för Sverigedemokraterna.

På morgonen publicerade Expressen en tidigare okänd film från ett bråk i centrala Stockholm den 3 juni 2010. Erik Almqvist, som då var tillsammans med de två andra tunga SD-politikerna Kent Ekeroth och Christian Westling, skrek ord som "blatte-lover", "babbe", "fitta". Och om en ung kvinna som blandar sig i bråket sa han:

"Skit i den här lilla horan! Skit i henne!"

Expressen kunde också visa att Almqvist ljög om vad han hade sagt när han konfronterades med vittnesuppgifterna.

Meddelade avgång

Efter Expressens avslöjande kallade SD till krismöte på onsdagsmorgonen.

Efter mötet gick partiledaren Jimmie Åkesson ut och höll en presskonferens klockan 11.15.

– Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har uppmanats och accepterat att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, sin plats i verkställande utskottet och partistyrelsen. Jag har också uppmanat honom att allvarligt fundera på sin roll som riksdagsman, sa han då.

En dryg timme senare - klockan 12.30 - var en ny pressträff utlyst i samma rum. Den här gången var det Almqvist själv som berättade om händelsen.

Han sa då att han nu kommer att fundera över sin riksdagsplats. Men han kommer inte att lämna partiet.

– Jag är sverigedemokrat och jag har engagemang att göra saker bättre. Nu har jag förverkat det förtroendet. Men jag har aldrig ljugit. Jag har helt enkelt ingen minnesbild, sa Almqvist.

Röster för fler avgångar

Under dagen höjdes det även röster för att Kent Ekeroth, SD:s rättspolitiske talesperson, ska avgå. Ekeroth var den som filmade Almqvists rasistiska och sexistiska påhopp med sin mobilkamera.

– Vi har inte haft anledning att i dag fundera närmare över Kent Ekeroth i dag. Det har vi kanske anledning till senare, sa Åkesson på presskonferensen.

Sverigedemokraternas andranamn, partisekreteraren Björn Söder, vägrade på onsdagseftermiddagen att kommentera avslöjandet och hänvisade i stället till Åkessons presskonferens.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi anser att vi ska vidta i dagsläget. Utöver det har vi inga flera kommentarer, sa han.

I dag, torsdag, två nya unika filmer som avslöjar riksdagsmännen. Se dem på Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.