Almqvist tvingades bort efter filmen

Publicerad

Expressen publicerade en tidigare okänd film där SD-toppen Erik Almqvist gjorde rasistiska och sexistiska uttalanden. Något han tidigare förnekat.

Senare på onsdagen tvingades Almqvist bort från sina uppdrag för Sverigedemokraterna.

Under onsdagen väcktes även frågan om Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesman, kan sitta kvar.

I dag, torsdag: Nya filmer visar hur Almqvist och Ekeroth beväpnar sig för gatuslagsmål.

Onsdagen blev en hektisk dag för Sverigedemokraterna.

På morgonen publicerade Expressen en tidigare okänd film från ett bråk i centrala Stockholm den 3 juni 2010. Erik Almqvist, som då var tillsammans med de två andra tunga SD-politikerna Kent Ekeroth och Christian Westling, skrek ord som "blatte-lover", "babbe", "fitta". Och om en ung kvinna som blandar sig i bråket sa han:

"Skit i den här lilla horan! Skit i henne!"

Expressen kunde också visa att Almqvist ljög om vad han hade sagt när han konfronterades med vittnesuppgifterna.

Meddelade avgång

Efter Expressens avslöjande kallade SD till krismöte på onsdagsmorgonen.

Efter mötet gick partiledaren Jimmie Åkesson ut och höll en presskonferens klockan 11.15.

– Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har uppmanats och accepterat att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, sin plats i verkställande utskottet och partistyrelsen. Jag har också uppmanat honom att allvarligt fundera på sin roll som riksdagsman, sa han då.

En dryg timme senare - klockan 12.30 - var en ny pressträff utlyst i samma rum. Den här gången var det Almqvist själv som berättade om händelsen.

Han sa då att han nu kommer att fundera över sin riksdagsplats. Men han kommer inte att lämna partiet.

– Jag är sverigedemokrat och jag har engagemang att göra saker bättre. Nu har jag förverkat det förtroendet. Men jag har aldrig ljugit. Jag har helt enkelt ingen minnesbild, sa Almqvist.

Röster för fler avgångar

Under dagen höjdes det även röster för att Kent Ekeroth, SD:s rättspolitiske talesperson, ska avgå. Ekeroth var den som filmade Almqvists rasistiska och sexistiska påhopp med sin mobilkamera.

– Vi har inte haft anledning att i dag fundera närmare över Kent Ekeroth i dag. Det har vi kanske anledning till senare, sa Åkesson på presskonferensen.

Sverigedemokraternas andranamn, partisekreteraren Björn Söder, vägrade på onsdagseftermiddagen att kommentera avslöjandet och hänvisade i stället till Åkessons presskonferens.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi anser att vi ska vidta i dagsläget. Utöver det har vi inga flera kommentarer, sa han.

I dag, torsdag, två nya unika filmer som avslöjar riksdagsmännen. Se dem på Expressen TV.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag