Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Almqvist skrev om att kalla kvinnor "hora"

Publicerad

SD-toppen Erik Almqvist tvingades lämna sina uppdrag i partiet efter att Expressen publicerat en film där han bland annat kallar en kvinna för "lilla hora".

Samme Almqvist har skrivit ett lagförslag om att svenska tjejer kallas för horor av invandrare och att man inte kan acceptera ett sådant språkbruk.

I en motion till riksdagen, som skrevs i oktober förra året, vill sverigedemokraten Erik Almqvist tillsammans med partikamraten Mattias Karlsson lagstifta om ett "intensifierat arbete mot svenskfientlighet".

I motionen tas flera exempel på saker de vill motverka upp. Bland annat en ung tjej som har sagt att hon kallas för "svennehora". Motionen hänvisar också till en etnolog som säger att blonda flickor i invandrartäta områden utsätts för "pojkar som kallar en för hora".

"Inget jag kan försvara"

I en intervju i "Studio Ett" i Sveriges Radio får Almqvist frågan hur motionen om språkbruk hänger ihop med hans egna uttalanden i filmen som Expressen publicerat.

– Det är som sagt inget jag kan försvara. Jag sa flera saker som jag tycker är olämpligt. Jag borde överhuvudtaget inte ha stannat och befunnit mig i situationen, säger han.

På en presskonferens i samband med att Almqvist lämnade sina partiuppdrag efter Expressens avslöjande sa han att han inte kallat kvinnor för horor i andra sammanhang.

Borta från hemsidan

Under onsdagen gick det inte att komma åt motionen från Sverigedemokraterna på riksdagens hemsida.

– I dag har man gjort en teknisk uppdatering av motionerna som är från den allmänna motionstiden. Då är det en eftersläpning i systemet som har gjort att vissa motioner inte syns på webbplatsen. Vi jobbar på att det ska lösa sig, förklarar Maria Skuldt, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag