Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Almqvist skrev om att kalla kvinnor "hora"

Foto: Olle Sporrong

SD-toppen Erik Almqvist tvingades lämna sina uppdrag i partiet efter att Expressen publicerat en film där han bland annat kallar en kvinna för "lilla hora".

Samme Almqvist har skrivit ett lagförslag om att svenska tjejer kallas för horor av invandrare och att man inte kan acceptera ett sådant språkbruk.

I en motion till riksdagen, som skrevs i oktober förra året, vill sverigedemokraten Erik Almqvist tillsammans med partikamraten Mattias Karlsson lagstifta om ett "intensifierat arbete mot svenskfientlighet".

I motionen tas flera exempel på saker de vill motverka upp. Bland annat en ung tjej som har sagt att hon kallas för "svennehora". Motionen hänvisar också till en etnolog som säger att blonda flickor i invandrartäta områden utsätts för "pojkar som kallar en för hora".

"Inget jag kan försvara"

I en intervju i "Studio Ett" i Sveriges Radio får Almqvist frågan hur motionen om språkbruk hänger ihop med hans egna uttalanden i filmen som Expressen publicerat.

– Det är som sagt inget jag kan försvara. Jag sa flera saker som jag tycker är olämpligt. Jag borde överhuvudtaget inte ha stannat och befunnit mig i situationen, säger han.

På en presskonferens i samband med att Almqvist lämnade sina partiuppdrag efter Expressens avslöjande sa han att han inte kallat kvinnor för horor i andra sammanhang.

Borta från hemsidan

Under onsdagen gick det inte att komma åt motionen från Sverigedemokraterna på riksdagens hemsida.

– I dag har man gjort en teknisk uppdatering av motionerna som är från den allmänna motionstiden. Då är det en eftersläpning i systemet som har gjort att vissa motioner inte syns på webbplatsen. Vi jobbar på att det ska lösa sig, förklarar Maria Skuldt, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.