Erik Almqvist (SD). Foto: Roger Vikström
Erik Almqvist (SD). Foto: Roger Vikström

Almqvist: "Jag vet att det här inte stämmer"

Publicerad

I dagens Expressen anklagar ögonvittnen riksdagsledamoten Erik Almqvist i Sverigedemokraterna för att ha använt uttryck som "blatte-älskare" och "babbe" under ett bråk i centrala Stockholm.

Erik Almqvist fortsätter att neka till anklagelserna.

– Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde, säger han till Expressen.se.

I dagens Expressen träder tidigare okända vittnen fram och berättar om bråket den 3 juni 2010 på Kungsgatan i Stockholm.

De berättar att Erik Almqvist, riksdagsman och ekonomisk-politisk talesman i Sverigedemokraterna, använde rasistiskt nedsättande uttryck som "blatte-älskare" och "babbe" i bråket. Enligt vittnen ska han också ha kallat en ung kvinna som ingrep i bråket för "hora."

När Erik Almqvist först bemöttes med anklagelserna nekade han, och han fortsätter med det.

– Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde. Personligen känner jag att jag vet att det här inte stämmer. Då känner jag att man bygger en story utifrån ett önsketänkande, snarare än utifrån något som faktiskt har substans, säger Erik Almqvist till Expressen.se.

Står du fast vid att det är lögn det som vittnena uppger att du har sagt?

– Ja.

Partiet har talat med Erik Almqvist om händelsen. De har fortsatt förtroende för honom, och litar på att det som Almqvist uppger är sant.

– Det måste vi ju göra. Vi har inte fått något som pekar i en annan riktning. Just det här att det är ingen av vittnena som träder fram med namn, att det inte gjorts en polisanmälan och att man dröjer två år med de här uppgifterna gör att det här inte känns så trovärdigt, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i partiet.

Har ni frågat Erik om det som vittnena säger stämmer?

– Ja, han förklarade att Expressen hade påstått en massa saker som inte var sant. Det är väl där vi är.

Har ni fortfarande förtroende för Erik Almqvist?

– Givetvis. Eftersom det inte finns någon bäring i anklagelserna.

– Man skulle vilja att de som kommer med de här uppgifterna träder fram så att man verkligen skulle få klarhet i varför de här sakerna påstås. Då skulle det vara lättare. I dag är det väldigt svårt att på något sätt gräva i det här. Än så länge finns det inget konkret, inget som styrks från annat än anonyma källor. Då är det svårt att kommentera sådana uppgifter överhuvudtaget, säger Martin Kinnunen.

Anklagelserna från ögonvittnena från bråket kommer olägligt, då partiledaren Jimmie Åkesson nyligen gick ut i ett uppmärksammat mejl till samtliga partiets företrädare och uppmanat "extremister, rasister, rättshaverister" att lämna Sverigedemokraterna. I samband med det ställde sig Erik Almqvist helt bakom kraven från Åkesson.

– Om det framkommer något mer, något konkret, som visar på att det här ska ha hänt, då är det så klart att vi hamnar i ett annat läge. Men som det är i dag så betraktar vi det som att det inte finns så mycket att säga, säger Martin Kinnunen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag