Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Almqvist: "Jag vet att det här inte stämmer"

Erik Almqvist (SD). Foto: Roger Vikström

I dagens Expressen anklagar ögonvittnen riksdagsledamoten Erik Almqvist i Sverigedemokraterna för att ha använt uttryck som "blatte-älskare" och "babbe" under ett bråk i centrala Stockholm.

Erik Almqvist fortsätter att neka till anklagelserna.

– Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde, säger han till Expressen.se.

I dagens Expressen träder tidigare okända vittnen fram och berättar om bråket den 3 juni 2010 på Kungsgatan i Stockholm.

De berättar att Erik Almqvist, riksdagsman och ekonomisk-politisk talesman i Sverigedemokraterna, använde rasistiskt nedsättande uttryck som "blatte-älskare" och "babbe" i bråket. Enligt vittnen ska han också ha kallat en ung kvinna som ingrep i bråket för "hora."

När Erik Almqvist först bemöttes med anklagelserna nekade han, och han fortsätter med det.

– Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde. Personligen känner jag att jag vet att det här inte stämmer. Då känner jag att man bygger en story utifrån ett önsketänkande, snarare än utifrån något som faktiskt har substans, säger Erik Almqvist till Expressen.se.

Står du fast vid att det är lögn det som vittnena uppger att du har sagt?

– Ja.

Partiet har talat med Erik Almqvist om händelsen. De har fortsatt förtroende för honom, och litar på att det som Almqvist uppger är sant.

– Det måste vi ju göra. Vi har inte fått något som pekar i en annan riktning. Just det här att det är ingen av vittnena som träder fram med namn, att det inte gjorts en polisanmälan och att man dröjer två år med de här uppgifterna gör att det här inte känns så trovärdigt, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i partiet.

Har ni frågat Erik om det som vittnena säger stämmer?

– Ja, han förklarade att Expressen hade påstått en massa saker som inte var sant. Det är väl där vi är.

Har ni fortfarande förtroende för Erik Almqvist?

– Givetvis. Eftersom det inte finns någon bäring i anklagelserna.

– Man skulle vilja att de som kommer med de här uppgifterna träder fram så att man verkligen skulle få klarhet i varför de här sakerna påstås. Då skulle det vara lättare. I dag är det väldigt svårt att på något sätt gräva i det här. Än så länge finns det inget konkret, inget som styrks från annat än anonyma källor. Då är det svårt att kommentera sådana uppgifter överhuvudtaget, säger Martin Kinnunen.

Anklagelserna från ögonvittnena från bråket kommer olägligt, då partiledaren Jimmie Åkesson nyligen gick ut i ett uppmärksammat mejl till samtliga partiets företrädare och uppmanat "extremister, rasister, rättshaverister" att lämna Sverigedemokraterna. I samband med det ställde sig Erik Almqvist helt bakom kraven från Åkesson.

– Om det framkommer något mer, något konkret, som visar på att det här ska ha hänt, då är det så klart att vi hamnar i ett annat läge. Men som det är i dag så betraktar vi det som att det inte finns så mycket att säga, säger Martin Kinnunen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!