Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Almqvist: Jag förstår inte dagens "poäng"

Publicerad

Erik Almqvist har inte gått att nå för en kommentar om Expressens avslöjande på fredagen om bråket i centrala Stockholm.

SD-ledamoten har nu rest bort och det är fortfarande oklart hur han ska göra med riksdagsplatsen som ger honom 58 300 kronor i månaden.

– Efter medieframträdandet i går åkte han i väg för att få lite andrum, säger Martin Kinnunen på partiets pressavdelning.

Utåt har det hetat att de tre sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnade sig med järnrör eftersom de var rädda för mannen de varit i bråk tillhörde det kriminella nätverket, OG.

Men nu kan Expressen visa en ny filmsekvens från Kent Ekeroths mobilkamera där de tre SD-männen skrattande avfärdar mannen.

Kent Ekeroth kommenterade saken på fredagsmorgonen, men Erik Almqvist har inte gått att nå för en kommentar, trots upprepade försök på torsdagen och fredagsmorgonen.

Ingen övervägning

På Facebook skriver han om saken i en kommentar på ett av sina egna inlägg:

"I det läge vi springer från platsen pga en person som skriker hot och har något slags tillhygge så är det ju inte efter en övervägning huruvida vi tror att han kan tillhöra ett kriminellt nätverk eller inte. Jag förstår inte dagens "poäng" i Expressen", skriver han.

Enligt Martin Kinnunen på Sverigedemokraternas pressavdelning har Erik Almqvist rest bort.

– Jag vet bara att han är bortrest. Efter medieframträdandet i går åkte han i väg för att få lite andrum, säger Martin Kinnunen.

Lön på 58 300

Erik Almqvist har lämnat sina toppuppdrag i partiet men har fortfarande inte tagit ställning till hur han ska göra med sin riksdagsplats.

– Det finns inga nyheter att presentera där, säger Martin Kinnunen.

Erik Almqvist har suttit i riksdagen sedan valet 2010 och det finns ekonomiska skäl för honom att försöka behålla sin plats, skriver Expressen i fredagens tidning.

Om han avgår nu, efter endast två år, får han bara en månadslön i fallskärm, eller inkomstgaranti som det egentligen heter.

Grundarvodet är på 58 300 i månaden för en riksdagsledamot.

Om Erik Almqvist däremot sitter mer än tre år har han rätt till ett års inkomstgaranti.

Skulle han till exempel avgå efter nästa riksdagsval, 2014, har han rätt till ersättning till hösten 2015 – sammanlagt mer än två miljoner från i dag.

Det samma gäller Kent Ekeroth som tagit vad partiet kallar en timeout.

Blir av med lägenheterna

Om de två lämnar riksdagen blir de också av med de lägenheter som riksdagen betalar åt dem.

De förlorar också andra ersättningar. Erik Almqvist har hittills under mandatperioden inkasserat drygt 28 000 kronor i tillägg till grundarvodet.

Ekeroth har inkasserat 47 000 kronor i tillägg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag