Almqvist: Jag förstår inte dagens "poäng"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Erik Almqvist har inte gått att nå för en kommentar om Expressens avslöjande på fredagen om bråket i centrala Stockholm.

SD-ledamoten har nu rest bort och det är fortfarande oklart hur han ska göra med riksdagsplatsen som ger honom 58 300 kronor i månaden.

– Efter medieframträdandet i går åkte han i väg för att få lite andrum, säger Martin Kinnunen på partiets pressavdelning.

Utåt har det hetat att de tre sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnade sig med järnrör eftersom de var rädda för mannen de varit i bråk tillhörde det kriminella nätverket, OG.

Men nu kan Expressen visa en ny filmsekvens från Kent Ekeroths mobilkamera där de tre SD-männen skrattande avfärdar mannen.

Kent Ekeroth kommenterade saken på fredagsmorgonen, men Erik Almqvist har inte gått att nå för en kommentar, trots upprepade försök på torsdagen och fredagsmorgonen.

Ingen övervägning

På Facebook skriver han om saken i en kommentar på ett av sina egna inlägg:

"I det läge vi springer från platsen pga en person som skriker hot och har något slags tillhygge så är det ju inte efter en övervägning huruvida vi tror att han kan tillhöra ett kriminellt nätverk eller inte. Jag förstår inte dagens "poäng" i Expressen", skriver han.

Enligt Martin Kinnunen på Sverigedemokraternas pressavdelning har Erik Almqvist rest bort.

– Jag vet bara att han är bortrest. Efter medieframträdandet i går åkte han i väg för att få lite andrum, säger Martin Kinnunen.

Lön på 58 300

Erik Almqvist har lämnat sina toppuppdrag i partiet men har fortfarande inte tagit ställning till hur han ska göra med sin riksdagsplats.

– Det finns inga nyheter att presentera där, säger Martin Kinnunen.

Erik Almqvist har suttit i riksdagen sedan valet 2010 och det finns ekonomiska skäl för honom att försöka behålla sin plats, skriver Expressen i fredagens tidning.

Om han avgår nu, efter endast två år, får han bara en månadslön i fallskärm, eller inkomstgaranti som det egentligen heter.

Grundarvodet är på 58 300 i månaden för en riksdagsledamot.

Om Erik Almqvist däremot sitter mer än tre år har han rätt till ett års inkomstgaranti.

Skulle han till exempel avgå efter nästa riksdagsval, 2014, har han rätt till ersättning till hösten 2015 – sammanlagt mer än två miljoner från i dag.

Det samma gäller Kent Ekeroth som tagit vad partiet kallar en timeout.

Blir av med lägenheterna

Om de två lämnar riksdagen blir de också av med de lägenheter som riksdagen betalar åt dem.

De förlorar också andra ersättningar. Erik Almqvist har hittills under mandatperioden inkasserat drygt 28 000 kronor i tillägg till grundarvodet.

Ekeroth har inkasserat 47 000 kronor i tillägg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.