Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Almqvist i hemligt avtal med Åkesson

Erik Almqvist lämnade på söndagen riksdagen - och SD.

Men redan när Expressen.se den 14 november avslöjade järnrörsskandalen påbörjades förhandlingar med Almqvist om hans framtid.

Enligt uppgifter till Expressen.se har partiledaren Jimmie Åkesson själv varit djupt involverad i diskussionerna.

– Det har hela tiden stått klart att Åkesson vill hitta en lösning där han har ryggen fri men inte överger Erik, säger en SD-källa.

Erik Almqvist, före detta ekonomisk-politiske talesman för partiet, lämnade på söndagen både riksdagen och partiet.

I ett pressmeddelande skriver Almqvist att det varit "ett oerhört svårt och tungt beslut för mig".

– Han har sagt att han ska fundera och det har han gjort nu. Han har kommit fram till att det finns mer konstruktiva sätt att bedriva sitt samhällsengagemang än inom partipolitiken, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen till Expressen.se.

Vad är det som ligger bakom beslutet?

– Det är väl ganska uppenbart.

"Inte tid just nu"

När Expressen.se når Erik Almqvist svarar han kort:

– Jag har inte tid just nu. Kan jag ringa dig lite senare?

Expressen.se kan nu berätta att det ända sedan SD-skandalen avslöjades i november har pågått förhandlingar med Almqvist, där partiledaren Jimmie Åkessen, enligt uppgifter till Expressen.se, själv varit djupt delaktig i.

Anledningen:

– Erik har väldigt många vänner i partiet som inte skulle acceptera att han blev illa behandlad, säger en SD-källa.

Enligt uppgifter till Expressen har ett rent utköp föreslagits, där en klumpsumma skulle betalas ut om Almqvist lämnade sin riksdagsplats.

Lösningen blev i stället att Erik Almqvist kommer att anlitas som konsult av ett partiägt bolag, med syfte att starta upp en ny medieverksamhet

På Twitter skriver Almqvist att han nu "ska göra samma sak som innan: rädda landet".

"Att jag nu lämnar riksdagen betyder inte att ni blir av med mig om ni trodde det", twittrar han också.

Skrek "hora" och "babbe"

SD-skandalen inleddes med att Expressen publicerade en film från ett bråk på Kungsgatan i centrala Stockholm sommaren 2010. På filmen syns det hur Erik Almqvist bland annat kallar en kvinna för "hora" och använder rasistiska uttryck som "babbe" och "blattelover". Han beväpnar sig också med ett järnrör.

Med på filmen var även SD-topparna Christian Westling och Kent Ekeroth.

Ekeroth tog en så kallad timeout som rättspolitisk talesperson efter avslöjandet. Men han har sagt att han tänker sitta kvar i riksdagen och fortsätta jobba för partiet.

Expressen har sökt Jimmie Åkesson.

Erik Almqvist egna ord om avhoppet:

Från SD:s pressmeddelande:

"Det här har varit ett oerhört svårt och tungt beslut för mig.

Jag inser att mitt beteende den där natten för 2,5 år sedan har skadat såväl partiet som mig som politiker. Jag tänker inte förklara bort det inträffade men det ska sägas att jag under denna tid mådde väldigt dåligt bland annat på grund av de hot och det våld som jag under en lägre tid tvingades leva med på grund av mitt politiska engagemang. Jag är en helt annan och mer harmonisk person idag och jag är väldigt stolt över min egen och partiets insats i riksdagen.

Jag vill naturligtvis inte att de hemska bilderna från den där natten skall bli det enda bestående minnet av min politiska gärning men efter noga övervägande har jag landat i att det inte är inom ramen för partipolitiken som jag bäst kan kanalisera mitt brinnande samhällsengagemang under överskådlig framtid. Jag har således, i samråd med partiet, beslutat mig för att lämna både riksdagen och partiet.

Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden. Mina misstag förändrar inte det faktum att nationen lider av stora och akuta problem som måste få en lösning genom en ny politik.

Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende. Ambitionerna att förbättra Sverige ligger fast, jag tar nu ett steg åt sidan, kavlar upp ärmarna och börjar om igen."

BAKGRUNDEN: SKANDALFILMEN

Den 14 november i år avslöjade Expressen de närmare omständigheterna kring en händelse på Kungsgatan i Stockholm tidigt en morgon för två och ett halvt år sedan.

SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth –den sistnämnde filmade händelsen med sin mobilkamera – hamnade först i en diskussion med komikern Soran Ismail.

Denne kallas flera gånger "babbe" av Almqvist, en variant av tillmälet blatte, och Almqvist säger att "nej, det är inte ditt land, det är mitt land" och "du argumenterar som en liten fitta".

Så dyker en kraftigt berusad man med invandrarbakgrund upp och försöker ta Ekeroths mobilkamera. Han drivs bakåt av de tre och kallas babbe och blatte-lover.

När en ung kvinna kommer då till den berusade mannens undsättning uppmanar Almqvist de andra att "skita i den här lilla horan."

Filmklippen visar även hur Sverigedemokraterna beväpnar sig med metallrör och hur Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en bil.

Efter publiceringen avgår Almqvist avgår ur partistyrelse och lämnar uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson. Han sitter dock kvar i riksdagen. Dagen därpå tar Kent Ekeroth så kallad timeout som rättspolitisk talesperson. Även han sitter kvar i riksdagen.

Christian Westling lämnade den 16 november sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för SD Stockholms stad. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.